Menu
Feiten & Weetjes Excelsior - Ajax

Feiten & Weetjes Excelsior - Ajax

Ajax speelt zondag vanaf 14:30 uur een uitwedstrijd tegen Excelsior. Voorafgaand aan het duel in de 27e speelronde van de Eredivisie zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over beide clubs op een rij.

* Excelsior – Ajax wordt zondag voor de 20e keer gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen 14 van de 19 voorgaande ontmoetingen en verloren in de historie één keer.

* De eerste editie van Excelsior – Ajax werd gespeeld op 4 oktober 1970. Het duel leverde een 1-1-gelijkspel op.

* Ajax’ grootste overwinning op Excelsior dateert uit het seizoen 1971-1972: 0-4.

* De enige thuisoverwinning van Excelsior op Ajax dateert van 23 december 2007. Mitchell Piqué en  Geert den Ouden scoorden voor de Kralingers. De enige Ajax-goal kwam die dag van Hedwiges Maduro.

* Afgelopen twee seizoenen leverde de uitwedstrijd tegen Excelsior telkens een 0-2-overwinning op. Afgelopen seizoen scoorden Anwar El Ghazi en Arek Milik allebei voor rust. Een jaar eerder sloegen Mike van der Hoorn en Richairo Zivkovic juist in de slotfase toe.

Ajax boekte eerder dit seizoen een benauwde 1-0-overwinning op Excelsior. In de Amsterdam ArenA hielp Hakim Ziyech de thuisploeg aan de overwinning.
Ajax boekte eerder dit seizoen een benauwde 1-0-overwinning op Excelsior. In de Amsterdam ArenA hielp Hakim Ziyech de thuisploeg aan de overwinning.

* Excelsior wacht al vier thuisduels op een overwinning op Ajax. De Rotterdammers incasseerden in de laatste negentien thuisduels met Ajax telkens minstens een doelpunt.

* Ajax scoorde tot nu toe in elke Eredivisie-wedstrijd tegen Excelsior minstens 1 keer; een ontmoeting tussen Ajax en Excelsior (uit en thuis) bleef nog nooit doelpuntloos.

* Ajax is 10 wedstrijden op rij ongeslagen in de Eredivisie.

* In de selectie van Excelsior hebben Warner Hahn, Leeroy Owusu en Bas Kuipers een verleden als Ajacied. Het trio haalde Jong Ajax. Ook Nigel Hasselbaink is oud-Ajacied; hij speelde in de jeugd.

* In het verleden verdedigden meer spelers de clubeer van Ajax en Excelsior. Bekende voorbeelden: Winston Bogarde, Wim Meutstege, Mounir El Hamdaoui en Sjaak Storm.

* Ajax is als club twee jaar ouder dan Excelsior. Ajax werd in 1900 opgericht. De Rotterdamse club zag in 1902 het levenslicht en speelt ook sinds het oprichtingsjaar op dezelfde locatie.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst