Menu
Feiten & Weetjes FC Barcelona - Ajax

Feiten & Weetjes FC Barcelona - Ajax

Ajax neemt het woensdag in de UEFA Champions League op tegen FC Barcelona. In aanloop naar de ouverture van het belangrijkste Europese clubtoernooi zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over beide clubs op een rij.

* FC Barcelona en Ajax staan woensdag voor het eerst in een officieel duel tegenover elkaar. Eerder kwamen beide clubs acht keer vriendschappelijk tegen elkaar uit.

* De eerste officieuze ontmoeting tussen beide clubs vond plaats op 20 augustus 1974. Op het Joan Gamper-toernooi won FC Barcelona met 3-0 van Ajax.

* FC Barcelona is als club slechts enkele maanden ouder dan Ajax. De Catalaanse trots werd op 29 november 1899 opgericht door de Zwitser Joan Gamper. Ajax zag het levenslicht op 18 maart 1900.

* Trainer Rinus Michels verruilde Ajax in 1971 voor FC Barcelona. Hij was daarmee de eerste Ajacied die de overstap naar Barcelona maakte. Michels was vier jaar trainer in Camp Nou.

* In het verleden kwamen veel spelers uit voor zowel Ajax als FC Barcelona. De bekendste voorbeelden zijn: Johan Cruijff, Johan Neeskens, Michael Laudrup, Patrick Kluivert plus Ronald en Frank de Boer.

Twee Ajax-iconen die later ook furore zouden maken bij FC Barcelona: Rinus Michels en Johan Cruijff. Cruijff was later succesvol als speler én als trainer van de Catalaanse trots. Twee Ajax-iconen die later ook furore zouden maken bij FC Barcelona: Rinus Michels en Johan Cruijff. Cruijff was later succesvol als speler én als trainer van de Catalaanse trots.

* Ajax-trainer Frank en zijn broer Ronald de Boer werden in 1999 landskampioen als spelers van FC Barcelona.

* Na Michels namen meer oud-Ajacieden plaats op de trainersstoel van Barça. Na Louis van Gaal (1997-2000 & 2002-2003) had ook Frank Rijkaard (2003-2008) de Catalaanse club onder zijn hoede.

* Net als Ajax behoort FC Barcelona tot de succesvolste clubteams aller tijden. Beide clubs veroverden onder meer vier keer de belangrijkste Europa Cup (Champions League) en waren twee keer wereldkampioen.

* Ajax mocht zich tot nu toe 32 keer landskampioen noemen. Barcelona lukte dat tot nu toe 22 keer.

* FC Barcelona heeft wereldwijd maar liefst 1.337 officiële fanclubs. Nederland telt twee fanclubs waarbij Barça-fans zich kunnen aansluiten.

* Isaac Cuenca was afgelopen seizoen de eerste Barcelona-huurling in de selectie van Ajax. Dit seizoen trad ook Bojan Krkic in de voetsporen van Cuenca.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Erfgoed Ajax