Menu
Feiten & Weetjes FC Groningen - Ajax

Feiten & Weetjes FC Groningen - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur in Groningen op tegen FC Groningen. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun (oud-)spelers op een rij.

* FC Groningen – Ajax is 35 keer gespeeld in de Eredivisie. De Ajacieden wonnen 23 keer. FC Groningen won 6 keer, eenzelfde aantal ontmoetingen leverde een gelijkspel op.

* Ajax’ recordoverwinning in Groningen stamt uit het seizoen 1983-1984. Op 25 maart 1984 scoorde Ajacied Ronald Koeman twee keer tegen zijn oude club. John van ’t Schip, Marco van Basten en Gerald Vanenburg bepaalden de eindstand op 1-5.

* Afgelopen seizoen leverde het duel in de Euroborg een 1-1-gelijkspel op. Op 1 september 2013 scoorde Lasse Schöne voor Ajax. Richairo Zivkovic was invaller aan Groningse kant.

* In de voorgaande edities van FC Groningen - Ajax maakten de Ajacieden 83 doelpunten. De thuisploeg tekende voor 39 treffers.

* Ajax is vijf uit- en thuiswedstrijden ongeslagen tegen FC Groningen. Op 2 oktober 2011 verloor Ajax voor het laatst in de Euroborg: 1-0. Een door Gregory van der Wiel veroorzaakte penalty werd Ajax fataal.

Daley Blind werd in de tweede helft van het seizoen  2009-2010 verhuurd aan FC Groningen. De huurling droeg die periode in 17 duels het trikot van de noorderlingen. Een van de 17 duels was op 28 maart 2010 Ajax - FC Groningen (3-0). Blind vocht die middag onder meer duels uit met ex-Groninger Luis Suarez. Daley Blind werd in de tweede helft van het seizoen 2009-2010 verhuurd aan FC Groningen. De huurling droeg die periode in 17 duels het trikot van de noorderlingen. Een van de 17 duels was op 28 maart 2010 Ajax - FC Groningen (3-0). Blind vocht die middag onder meer duels uit met ex-Groninger Luis Suarez.

* De trainers Erwin van de Looi en Frank de Boer troffen elkaar 13 keer als speler in de Eredivisie. Ajacied De Boer won 11 keer van Van de Looi (ex-Vitesse en –NAC). Van de Looi versloeg De Boer een keer; op 3 maart 1996 met Vitesse: 2-1.

* Richairo Zivkovic verruilde FC Groningen afgelopen zomer voor Ajax. Danny Hoesen, tussen 2012 en 2014 Ajacied, bewandelde de omgekeerde weg. Ook Groninger Rasmus Lindgren was ooit speler van Ajax 1. De Zweed speelde tussen 2005 en 2011 58 competitieduels als Ajacied.

* Bij FC Groningen hebben ook doelman Sergio Padt en de verdedigers Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet een Ajax-verleden. Het trio speelde geen officiële duels in Ajax 1.

* Ajax is al 14 uitwedstrijden in de Eredivisie ongeslagen (8 zeges en 6 keer gelijk). Sinds januari-februari 2012 verloor Ajax nooit twee duels achtereen in de Eredivisie.

* In het verleden droegen meer spelers zowel het shirt van Ajax als FC Groningen. Bekende voorbeelden: Ronald Koeman, Dean Gorré, Michael Reiziger, Johan Neeskens en Luis Suarez.

* Frank de Boer kan voor het duel in de Euroborg geen beroep doen op zijn geschorste Ajacieden Zivkovic en Stefano Denswil. Beide spelers kregen rood in een wedstrijd met Jong Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (midden) en Pro Shots

De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.