Menu
Feiten & Weetjes FC Groningen - Ajax

Feiten & Weetjes FC Groningen - Ajax

Landskampioen Ajax neemt het zondagmiddag in de Euroborg op tegen FC Groningen. In aanloop naar het laatste competitieduel van dit seizoen hebben we een elftal feiten en weetjes op een rij gezet over FC Groningen - Ajax.

* De eerste editie van FC Groningen - Ajax werd gespeeld op 11 september 1971. Het duel leverde een 0-0-gelijkspel op.

* Afgelopen seizoen verliet Ajax de Groningse Euroborg met een nederlaag. Bij FC Groningen werd het 1-0. Leandro Bacuna tekende uit een penalty voor de enige treffer.

* Eerder dit seizoen troffen Ajax en FC Groningen elkaar in de Amsterdam ArenA. Het thuisduel leverde een 2-0-overwinning op. Lasse Schöne en Derk Boerrigter scoorden.

* FC Groningen - Ajax werd tot nu toe 33 keer gespeeld. De Ajacieden wonnen 22 keer. De Groningers stapten zes keer als overwinnaars van het veld.

* Niklas Moisander, Siem de Jong en Lasse Schöne staan ‘op scherp’. Een gele kaart betekent voor hen een schorsing voor de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen 2013-2014.

Ajax won eerder dit seizoen in het bekertoernooi bij FC Groningen: 0-3. Siem de Jong, Christian Eriksen en Viktor Fischer scoorden. Ajax won eerder dit seizoen in het bekertoernooi bij FC Groningen: 0-3. Siem de Jong, Christian Eriksen en Viktor Fischer scoorden.

* In de huidige selectie van FC Groningen slaagden er slechts twee spelers in om ooit tegen Ajax te scoren. Dat zijn Leandro Bacuna en Michael de Leeuw.

* Ryan Babel is met vier doelpunten Ajax’ topscorer tegen FC Groningen. Ook Siem de Jong, Lasse Schöne, Derk Boerrigter, Kolbeinn Sigthórsson en Miralem Sulejmani maakten ooit een of meerdere treffers tegen de noorderlingen.

* In de selectie van FC Groningen hebben Lorenzo Burnet, Johan Kappelhof, Marco Bizot, Rasmus Lindgren en Hyun Jun Suk een verleden als Ajacied.

* In het seizoen 2009-2010 speelde Daley Blind op huurbasis voor de Groningers. De toentertijd verhuurde Ajacied kwam tot 17 competitieduels als FC Groninger.

* In het verleden kwamen veel spelers uit voor Groningen en Ajax. De bekendste voorbeelden zijn: Luis Suarez, Dean Gorré, Hennie Meijer, Johan Neeskens en Michael Reiziger.

* Ajax boekte in het seizoen 1983-1984 zijn grootste overwinning op Groningen. Op 25 maart 1984 werd het 1-5.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst