Menu
Feiten & Weetjes FC Groningen - Ajax

Feiten & Weetjes FC Groningen - Ajax

Ajax speelt zondag vanaf 12:30 uur de uitwedstrijd tegen FC Groningen. De Amsterdammers hadden het de voorbije seizoenen lastig in de Euroborg. In aanloop naar FC Groningen – Ajax zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over beide clubs en onderlinge ontmoetingen op een rij.

* FC Groningen - Ajax is 36 keer gespeeld in de Eredivisie. De Ajacieden wonnen 23 keer. FC Groningen won 7 keer, 6 ontmoetingen leverden een gelijkspel op.

* Afgelopen seizoen ging Ajax onderuit in de Euroborg: 2-0. Een seizoen eerder bleven de Ajacieden steken op een 1-1-gelijkspel. Lasse Schöne was in Groningen de laatste doelpuntenmaker voor Ajax.

* De eerste editie van FC Groningen - Ajax werd gespeeld op 11 september 1971. Het duel leverde een 0-0-gelijkspel op.

* Ajax’ recordoverwinning in Groningen stamt uit het seizoen 1983-1984: 1-5. Op 25 maart 1984 scoorde Ajacied Ronald Koeman twee keer tegen zijn oude club. Ook John van ’t Schip, Marco van Basten en Gerald Vanenburg waren die dag trefzeker.

* Eerder dit seizoen versloeg Ajax de Groningers in de ArenA met 2-0. Op 26 september 2015 trakteerden Nemanja Gudelj en Viktor Fischer de Ajax-fans op doelpunten.

Hedwiges Maduro (2e van rechts) keerde met FC Groningen eerder dit seizoen als oud-Ajacied terug in de Amsterdam ArenA. De middenvelder speelde tussen 2004 en 2008 70 Eredivisie-wedstrijden voor Ajax. Maduro maakte 9 goals.
Hedwiges Maduro (2e van rechts) keerde met FC Groningen eerder dit seizoen als oud-Ajacied terug in de Amsterdam ArenA. De middenvelder speelde tussen 2004 en 2008 70 Eredivisie-wedstrijden voor Ajax. Maduro maakte 9 goals.

* In de voorgaande edities van FC Groningen - Ajax maakten de Ajacieden 83 doelpunten. De thuisploeg tekende voor 41 treffers.

* De trainers Erwin van de Looi en Frank de Boer troffen elkaar 13 keer als speler in de Eredivisie. Ajacied De Boer won 11 keer van Van de Looi (ex-Vitesse en -NAC). Van de Looi versloeg De Boer een keer; op 3 maart 1996 met Vitesse: 2-1.

* Richairo Zivkovic is een (Jong) Ajacied met een verleden bij FC Groningen. In het verleden droegen meer spelers zowel het shirt van Ajax als Groningen. Bekende voorbeelden: Daley Blind, Michael Reiziger, Johan Neeskens en Luis Suarez. 

* De selectie van FC Groningen herbergt veel oud-Ajacieden. Sergio Padt, Lorenzo Burnet, Rasmus Lindgren, Hedwiges Maduro, Danny Hoesen, Jarchinio Antonia droegen ooit het Ajax-shirt op de Toekomst en/of in de ArenA.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Pro Shots/Ronald Bonestroo (boven) en Louis van de Vuurst

Wat gebeurde er allemaal in de laatste editie van FC Groningen - Ajax?

Ajax Jaarboek 2014-2015