Menu
Feiten & Weetjes FC Salzburg - Ajax

Feiten & Weetjes FC Salzburg - Ajax

Ajax neemt het donderdag vanaf 19:00 uur in de Red Bull Arena op tegen FC Salzburg. In aanloop naar het UEFA Europa League-duel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax en Oostenrijkse clubs op een rij.

* Ajax speelde twee keer eerder een uitduel met Salzburg. Op 16 september 1992 leverde het UEFA Cup-duel een 0-3-overwinning op. Op 19 oktober 1994 bleef het uitduel in de Champions League onbeslist: 0-0.

* Ajax speelde zijn laatste uitwedstrijd tegen Salzburg op bijzondere grond. Het Champions League-duel Casino Salzburg - Ajax werd gespeeld in het Ernst Happel Stadion. Ruim zeven maanden later won Ajax in hetzelfde stadion de Champions League-finale.

* Ajax speelde tot nu toe 10 Europese wedstrijden tegen een Oostenrijkse opponent. De Amsterdammers wonnen vier keer en gingen drie keer onderuit. Salzburg boekte afgelopen week zijn eerste zege op Ajax.

* Naast de zeven landstitels is het bereiken van de UEFA Cup-finale in 1994 een hoogtepunt in de clubhistorie van Salzburg. Internazionale (met Dennis Bergkamp en Wim Jonk) won die eindstrijd.

* FC Salzburg won afgelopen weekend in de Oostenrijkse Bundesliga met glansrijke cijfers van Admira Wacker: 6-1. Alan scoorde drie keer. Ajax versloeg hetzelfde weekend AZ met 4-0.

Beeld uit de laatste uitwedstrijd van Ajax tegen Salzburg. Ajacied Peter van Vossen kan Ajax op 19 oktober 1994 in de Champions League ook niet aan een zege helpen: 0-0. Beeld uit de laatste uitwedstrijd van Ajax tegen Salzburg. Ajacied Peter van Vossen kan Ajax op 19 oktober 1994 in de Champions League ook niet aan een zege helpen: 0-0.

* Red Bull Salzburg-aanvaller Alan is met 21 doelpunten de topscorer in de Oostenrijkse Bundesliga. Clubgenoot Soriano bezet met zijn 18 doelpunten de tweede plek op de topschutterslijst.

* Hoofdsponsor/clubeigenaar Red Bull liet in 2005 de oorspronkelijke, sinds 1933 gevoerde clubkleuren paars en wit veranderen in de ‘Red Bull-kleuren’ rood en wit.

* Na de overname van Salzburg door Red Bull richtten ontevreden supporters de amateurclub SV Austria Salzburg op. Violett-Weiss zijn daarbij weer de vertrouwde clubkleuren.

* In de clubhistorie droegen slechts enkele Oostenrijkers het Ajax-shirt. Heinz Schilcher was begin jaren zeventig Ajacied. Felix Gasselich speelde van 1983 tot en met 1985 in Amsterdam.

* Ajax wordt donderdag in de Red Bull Arena gesteund door 2150 Amsterdamse fans. Het stadion werd op 25 juli 2007 geopend en heeft een capaciteit van 30.188 plaatsen. Tijdens Euro 2008 werden in dit stadion drie EK-duels gespeeld.

* Het lukte een club slechts een keer eerder om een 3-0-thuisnederlaag goed te maken en een plek te bemachtigen in de volgende knock-outronde van de Europa League. Dinamo Boekarest maakte die achterstand goed tegen Slovan Liberec in het seizoen 2009 - 2010.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst