Menu
Feiten & Weetjes FC Twente - Ajax

Feiten & Weetjes FC Twente - Ajax

Ajax neemt het zaterdag 20:45 uur op tegen FC Twente. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* De eerste editie van FC Twente – Ajax werd gespeeld op 15 mei 1966. Ajax won die dag met 0-2. Piet Keizer en Johan Cruijff waren de doelpuntenmakers.

* FC Twente – Ajax wordt in Eredivisieverband voor de 48ste keer gespeeld. De Amsterdammers wonnen 22 keer, de Tukkers zegevierden vijftien keer.

* Dusan Tadic en Kolbeinn Sigthórsson zijn de clubtopscorers van respectievelijk Twente en Ajax. Beide aanvallers hebben dit seizoen in de competitie vijf keer gescoord.

* Dico Koppers, Robbert Schilder en Sander Boschker zijn oud-Ajacieden in de Twentse selectie. In het verleden dienden meer spelers beide clubs. Bekende voorbeelden: Andy van der Meyde, Arnold Mühren en John Bosman.

* Afgelopen seizoen verliet Ajax de Grolsch Veste met een 0-2-overwinning. De verdedigers Niklas Moisander en Toby Alderweireld maakten de doelpunten.

Oud-speler van Ajax 1 en Ajax' huidig bestuursraadlid Dick Schoenaker was een seizoen (1985-1986) actief als Twentenaar. Van 1976 tot en met 1985 beleefde Schoenaker echter mooie jaren als Ajacied. Oud-speler van Ajax 1 en Ajax' huidig bestuursraadlid Dick Schoenaker was een seizoen (1985-1986) actief als Twentenaar. Van 1976 tot en met 1985 beleefde Schoenaker echter mooie jaren als Ajacied.

* Ajax besloot zijn laatste twee bezoeken aan de Grolsch Veste met een zege én zonder tegentreffer. In 2009 boekte Twente zijn laatste zege: 1-0.

* Het laatste gelijkspel bij Twente – Ajax stamt uit het seizoen 2010-2011: 2-2. De Amsterdammers zijn al drie seizoenen ongeslagen bij Twente.

* FC Twente wist zijn laatste zeven wedstrijden tegen Ajax (uit en thuis) niet te winnen.

* Ajax’ recordzege op Twente, in Enschede, dateert van 1 december 1985. Ajax won het competitieduel die dag met 1-8.

* FC Twente is al 9 thuisduels in de Eredivisie zonder nederlaag. De Tukkers incasseerden bovendien al drie competitieduels op rij geen tegendoelpunt.

* Ajax is vier uitwedstrijden in de Eredivisie zonder overwinning. De Ajacieden van Frank de Boer wonnen deze competitie nog geen uitwedstrijd.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Erfgoed Ajax