Menu
Feiten & Weetjes FC Twente - Ajax

Feiten & Weetjes FC Twente - Ajax

Ajax neemt het zaterdag vanaf 20:45 uur in de Grolsch Veste op tegen FC Twente. In aanloop naar het competitietreffen zet Ajax.nl enkele feiten en weetjes op een rij over eerdere edities van FC Twente - Ajax.

* FC Twente - Ajax werd 48 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 22 keer in Enschede. De Amsterdammers gingen 15 keer onderuit bij Twente. Het doelsaldo is ook in het voordeel van Ajax met 74 om 57 voor Twente.

* Afgelopen seizoen eindigde FC Twente - Ajax in een gelijkspel: 1-1. Op 19 oktober 2013 scoorden Luc Castaignos en Kolbeinn Sigthórsson.

* Frank de Boer coachte Ajax in de Eredivisie zeven keer tegen FC Twente. De Ajacied verloor nog nooit: 5 keer winst en 2 keer gelijk.

* In uit- en thuisduels bij elkaar is Ajax 9 duels op rij ongeslagen tegen FC Twente: 6 zeges en 3 keer een gelijkspel. Tussen 1994 en 1998 bleef Ajax 10 wedstrijden op rij ongeslagen tegen Twente.

* Ajax verloor in de laatste 20 jaar slechts vier keer in Enschede. De Ajacieden wisten in de afgelopen tien seizoenen 6 keer te winnen in Enschede.

* Twente wist zijn laatste 4 thuisduels met Ajax niet te winnen. Het kwam nooit eerder voor dat de Twentenaren 5 keer op rij niet wonnen van de Amsterdammers.

Frank de Boer is als Ajax-coach ongeslagen tegen Twente. Coacht hij zijn ploeg zaterdag naar een nieuwe zege? Frank de Boer is als Ajax-coach ongeslagen tegen Twente. Coacht hij zijn ploeg zaterdag naar een nieuwe zege?

* Dico Koppers en Robbert Schilder zijn oud-Ajacieden in de selectie van Twente. Koppers speelde in 2011-2012 8 Eredivisiewedstrijden als Ajacied. Schilder speelde, verdeeld over 3 periodes, in totaal 23 Eredivisieduels voor Ajax.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als FC Twente. Bekende voorbeelden zijn: Dick Schoenaker, Ronald de Boer en Arnold Mühren. John van ’t Schip was ooit trainer van Twente.

* Ajax boekte zijn recordscore in een uitwedstrijd tegen FC Twente in het seizoen 1985-1986. Op 1 december 1985 versloegen de Amsterdammers Twente in Enschede met 1-8.

* Ajax speelde één keer eerder op 18 oktober tegen FC Twente: In 1998 eindigde Ajax - FC Twente in de ArenA in 5-0.

* Ajax kwam in 43 van de 49 uitwedstrijden tegen FC Twente minimaal één keer tot scoren. De laatste keer dat Ajax geen doelpunt wist te maken, was tijdens de 1-0-nederlaag in 2009.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.