Menu
Feiten & Weetjes FC Twente - Ajax

Feiten & Weetjes FC Twente - Ajax

Ajax neemt het zaterdagavond vanaf 20:45 uur op tegen FC Twente. In aanloop naar het uitduel tussen de regerend landskampioen en de Tukkers zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* De eerste editie van FC Twente – Ajax werd gespeeld op 15 mei 1966. Het competitieduel leverde de Ajacieden een 0-2 overwinning op. Piet Keizer en Johan Cruijff verzorgden de doelpunten.

* Afgelopen seizoen won Ajax op bezoek bij FC Twente met 1-2. In de laatst gespeelde ontmoeting in Enschede scoorden Theo Janssen en Gregory van der Wiel.

* FC Twente – Ajax werd tot nu toe 46 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax kwam tot 21 overwinningen. Twente verliet het veld vijftien keer als overwinnaar.

* Ajax was eerder dit seizoen gastheer van FC Twente. Op 29 september 2012 leverde de thuiswedstrijd een 1-0 overwinning op. Christian Eriksen maakte het enige doelpunt.

* Robbert Schilder, Dmitry Bulykin en Sander Boschker zijn drie oud-Ajacieden in de selectie van FC Twente. In de Ajax-selectie speelde Derk Boerrigter als jeugdspeler bij FC Twente.

Eerder dit seizoen was Christian Eriksen beslissend in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-0). Eerder dit seizoen was Christian Eriksen beslissend in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-0).

* In het verleden speelden meer voetballers voor zowel Ajax als FC Twente. Bekende voorbeelden zijn: Andy van der Meyde, Ronald de Boer, Arnold Mühren, John Bosman, Piet Schrijvers en Dick Schoenaker.

* FC Twente en trainer Steve McClaren gingen deze week uit elkaar. De Engelsman wordt opgevolgd door interim-trainer Alfred Schreuder. Twente is de nummer 5 in de Eredivisie.

* Ajax’ grootste overwinning in een uitwedstrijd tegen Twente stamt uit het seizoen 1985 – 1986. Op 1 december 1985 wonnen de Amsterdammers met 1-8.

* De grootste nederlaag die Ajax ooit leed in Tukkerland komt uit het seizoen 1968 – 1969. Op 3 november 1968 werd het 5-1 voor FC Twente.

* FC Twente heeft de laatste zes ontmoetingen met Ajax in de Eredivisie niet kunnen winnen. De Twentenaren zijn in de competitie drie duels zonder zege.

* Christian Eriksen kan zaterdag tegen Twente zijn honderdste officiële Ajax-duel spelen in de Eredivisie. De Deen speelde in totaal tot nu toe 147 duels, waarin hij 27 keer scoorde.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst, Gerard van Hees (boven)