Menu
Feiten & Weetjes FC Utrecht - Ajax

Feiten & Weetjes FC Utrecht - Ajax

Ajax speelt woensdagavond de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht. Het duel in de Galgenwaard begint om 20:45 uur. In aanloop naar FC Utrecht - Ajax zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de historische bekerwinnaars op een rijtje.

* FC Utrecht en Ajax speelden in de historie vijf bekerduels tegen elkaar. Alleen de eerste ontmoeting op 21 november 1976 won Utrecht (2-1).

* De grootste bekerzege op FC Utrecht boekte Ajax op 9 februari 1986. Het werd toen 0-4 door goals van Frank Rijkaard, John Bosman, Marco van Basten en Rob de Wit.

* Een keer speelde FC Utrecht en Ajax de bekerfinale tegen elkaar. Op 12 mei 2002 won Ajax die eindstrijd met 3-2 in de verlenging door een doelpunt van Zlatan Ibrahimovic (golden goal). De 2-2 was echter het meest besproken doelpunt. Wamberto maakte in de laatste minuut de gelijkmaker in buitenspelpositie.

* De laatste ontmoeting in de beker tussen Ajax en FC Utrecht was op 25 september 2008. Ajax won in de tweede ronde met 2-0 door doelpunten van Luis Suarez en Klaas-Jan Huntelaar.

* Ajax won achttien keer de beker, FC Utrecht drie maal. In 1985 versloegen de Domstedelingen Helmond Sport met 1-0 door een doelpunt van John van Loen, trainer Jan Wouters speelde 90 minuten mee in dat duel. In 2003 won de club van Feyenoord en in 2004 van FC Twente.

Jasper Cillessen hield vorig seizoen de nul in de bekerfinale tussen Jong Ajax en Jong Utrecht. Jasper Cillessen hield vorig seizoen de nul in de bekerfinale tussen Jong Ajax en Jong Utrecht.

* FC Utrecht verloor vorig seizoen in de tweede ronde na strafschoppen, uit bij De Graafschap (1-1). Tommy Oar scoorde in de reguliere speeltijd voor Utrecht. De gemiste strafschoppen kwamen van Rodney Sneijder, Nana Asare en Alje Schut.

* Dit is het zesde seizoen op rij dat FC Utrecht opent tegen een Eredivisieclub. Van de voorgaande vijf seizoenen won het alleen in de tweede ronde van De Graafschap in 2010/11. Dat seizoen haalde Utrecht de halve finale.

* Het laatste bekerduel speelde Ajax tegen AZ. Siem de Jong scoorde weliswaar twee keer, maar AZ won met 3-2.

* Siem de Jong is de topschutter van de Ajax-selectie in de beker. Hij scoorde in 20 bekerwedstrijden voor Ajax 12 keer.

* Ajax zal het gezien de recente geschiedenis tegen Utrecht niet eenvoudig krijgen. Utrecht won namelijk de laatste vier onderlinge confrontaties.

* Vorig seizoen stonden Jong Ajax en Jong Utrecht tegenover elkaar in de bekerfinale voor Beloftenelftallen. Jong Ajax won met 1-0 dankzij een doelpunt van Joël Veltman in de 109e minuut.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees (midden)