Menu
Feiten & Weetjes FC Utrecht – Ajax

Feiten & Weetjes FC Utrecht – Ajax

Ajax speelt zondag de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. In aanloop naar het treffen in de Domstad (aftrap: 12:30 uur) zet Ajax.nl alvast een aantal feiten en weetjes over beide clubs op een rij.

* FC Utrecht - Ajax werd 46 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 20 keer, terwijl Utrecht 14 keer zegevierde.

* De eerste editie van FC Utrecht – Ajax werd gespeeld op 23 mei 1971. Ajax won na treffers van Gerrie Mühren en Johan Cruijff (2x) met 0-3.

* Op 6 november 2011 werd de meest doelpuntrijke editie gespeeld van FC Utrecht – Ajax: 6-4.

* Op 31 augustus 1997 boekte Ajax zijn recordoverwinning in een uitduel met Utrecht: 1-7. Ole Tobiasen debuteerde die dag met twee goals glansrijk als Ajacied. Richard Witschge klopte zijn broer Rob.

* FC Utrecht – Ajax eindigde afgelopen seizoen in 1-0. Op 13 december 2015 tekende voormalig Ajax-jeugdspeler Yassin Ayoub in de slotfase voor de enige treffer.

* FC Utrecht is 7 thuisduels op rij ongeslagen tegen Ajax in de Eredivisie. Dit is de langst lopende reeks zonder overwinning voor de Amsterdammers in een uitduel met een specifieke tegenstander.

Ajax en FC Utrecht troffen elkaar eerder dit seizoen in de Amsterdam ArenA. Op 2 oktober 2016 werd het 3-2. De Amsterdamse goals kwamen van Lasse Schöne en Hakim Ziyech. Utrechter Ramon Leeuwin werkte de bal in eigen doel.
Ajax en FC Utrecht troffen elkaar eerder dit seizoen in de Amsterdam ArenA. Op 2 oktober 2016 werd het 3-2. De Amsterdamse goals kwamen van Lasse Schöne en Hakim Ziyech. Utrechter Ramon Leeuwin werkte de bal in eigen doel.

* Ajax' laatste winstpartij in de Galgenwaard was meer dan 6 jaar geleden, een 0-2 overwinning op 1 maart 2009 door doelpunten van Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen.

* Het laatste Eredivisie-seizoen waarin Ajax beide duels met Utrecht won, was 2007-2008.

* Geen enkele ploeg pakte deze eeuw (vanaf het seizoen 2000-2001) zoveel punten in thuiswedstrijden tegen Ajax als FC Utrecht: 30.

* FC Utrecht is dit seizoen zes thuisduels ongeslagen in de Eredivisie. De Utrechters scoorden dit seizoen in hun laatste tien thuisduels in de Eredivisie bovendien minimaal een keer.

* Richairo Zivkovich is dit seizoen door Ajax verhuurd aan FC Utrecht. Hij scoorde deze competitie vier keer. Yassin Ayoub en Darren Rosheuvel speelden in de jeugdopleiding van Ajax.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als FC Utrecht. Bekende voorbeelden: Rob de Wit, Rob Witschge, Mike van der Hoorn, Jeroen Verhoeven en Jan Wouters.

* Anwar El Ghazi scoorde eerder in dit seizoen twee keer voor Jong Ajax in het 2-2-gelijkspel met Jong FC Utrecht in Stadion Galgenwaard op 21 november 2016 in de Jupiler League.

* In de selectie van FC Utrecht is Zakaria Labyad sinds de winterstop een nieuw gezicht. Ajax-trainer Peter Bosz werkte eerder met de aanvaller samen bij Vitesse.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst