Menu
Feiten & Weetjes FC Utrecht - Ajax

Feiten & Weetjes FC Utrecht - Ajax

Ajax neemt het zondag in de Eredivisie op tegen FC Utrecht. In aanloop naar dit competitieduel zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over beide clubs op een rij. De uitwedstrijd wordt vanaf 12:30 uur gespeeld in Stadion Galgenwaard.

* FC Utrecht - Ajax werd 44 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 20 keer, terwijl Utrecht 13 keer zegevierde.

* De eerste editie van FC Utrecht – Ajax werd gespeeld op 23 mei 1971. Ajax won na treffers van Gerrie Mühren en Johan Cruijff (2x) met 0-3.

* FC Utrecht – Ajax eindigde afgelopen seizoen in 1-1. Daley Blind opende op 2 februari 2014 de score in de Domstad.

* FC Utrecht is 5 thuisduels op rij ongeslagen tegen Ajax in de Eredivisie. Dit is de langst lopende reeks zonder overwinning voor de Amsterdammers in een uitduel met een specifieke tegenstander.

* Ajax beleeft tot dusverre qua punten het beste seizoen onder coach Frank de Boer: 62 punten uit 28 Eredivisieduels.

* Ajax’ laatste zege in de Eredivisie in Utrecht dateert van 1 maart 2009: 0-2. Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen scoorden.

Jan Wouters verdedigde als speler én trainer de clubeer van zowel Ajax als FC Utrecht. Tussen 1986 en 1991 was de Utrechter een stuwende kracht op het Amsterdamse middenveld. Jan Wouters verdedigde als speler én trainer de clubeer van zowel Ajax als FC Utrecht. Tussen 1986 en 1991 was de Utrechter een stuwende kracht op het Amsterdamse middenveld.

* Ajax en FC Utrecht troffen elkaar eerder dit seizoen in de Amsterdam ArenA. Op 14 december 2014 werd het 3-1. Thulani Serero, Davy Klaassen en Anwar El Ghazi scoorden.

* Ajax-trainer Frank de Boer treft met zijn Utrechtse collega-trainer Rob Alflen een voormalige ploeggenoot. Tussen 1991 en 1993 speelden zij samen. Alflen droeg 46 keer het Ajax-shirt.

* Jeroen Verhoeven, Kai Heerings, Yassin Ayoub en Gyliano van Velzen zijn oud-Ajacieden in de selectie van Utrecht. Verhoeven keepte in het seizoen 2010-2011 6 officiële duels als Ajacied.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als FC Utrecht. Bekende voorbeelden zijn: Rob de Wit, Rob Witschge, Alfons Groenendijk en Jan Wouters.

* Ajacied Mike van der Hoorn speelde tussen 2010 en 2013 44 Eredivisieduels voor FC Utrecht. De verdediger scoorde in die reeks 6 keer.

* Op 6 november 2011 werd de meest doelpuntrijke editie gespeeld van FC Utrecht – Ajax: 6-4.

* Op 31 augustus 1997 boekte Ajax zijn recordoverwinning in een uitduel met Utrecht: 1-7. Ole Tobiasen debuteerde die dag met twee goals glansrijk als Ajacied. Richard Witschge klopte die dag zijn broer Rob.

* Ajax is 3 doelpunten verwijderd van zijn 2000ste uitdoelpunt in de Eredivisie. Geen enkele andere club bereikte dat totaal. Op 9 september 1956 tekende Loek den Edel uit bij Sparta (1-2) voor Ajax' eerste uittreffer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (kop) Pro Shots

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.