Menu
Feiten & Weetjes Fenerbahce - Ajax

Feiten & Weetjes Fenerbahce - Ajax

Ajax staat donderdag vanaf 21:05 uur in Istanbul tegenover Fenerbahçe. In aanloop naar het derde groepsduel in de UEFA Europa League zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over beide ploegen op een rij.

* Ajax en Fenerbahçe staan voor de derde keer tegenover elkaar in de historie. Op 28 november 1968 won Ajax het Europa Cup I-duel in Istanbul met 0-2.

* Op 13 november 1968 stonden Ajax en Fenerbahçe voor het eerst tegenover elkaar. In het Olympisch Stadion won Ajax met 2-0. Klaas Nuninga scoorde zowel uit als thuis voor Ajax.

* Ajax en Fenerbahçe beleefden allebei een prima generale repetitie. Ajax won de uitwedstrijd tegen Heracles zaterdag met 0-2. De Turken versloegen Kayserispor: 0-1 (goal Van Persie).

* Robin van Persie is de Nederlandse troef van Fener. De 101-voudig international verruilde afgelopen zomer Manchester United voor Fenerbahçe.

* Robin van Persie stond op 7 december 2005 voor het laatst in een officieel duel tegenover Ajax. Op Highbury eindigde Arsenal - Ajax in 0-0.

* Frank de Boer won 15 Europese duels als trainer van Ajax. Alleen Rinus Michels (25 zeges) en Louis van Gaal (38) wonnen vaker met Ajax in Europees verband. Ook Stefán Kovács kwam tot 15 zeges met Ajax.

Robin van Persie kwam op 7 december 2005 voor het laatst in een officieel duel met Ajax in actie. Op deze foto is de 101-voudig internationl in duel met Juanfran tijdens het CL-duel Arsenal - Ajax.
Robin van Persie kwam op 7 december 2005 voor het laatst in een officieel duel met Ajax in actie. Op deze foto is de 101-voudig internationl in duel met Juanfran tijdens het CL-duel Arsenal - Ajax.

* Ajax boekte op 26 februari 2015 zijn laatste Europese uitoverwinning. Legia Warschau werd met 0-3 geklopt. De voorlaatste Europese uitoverwinning behaalde Ajax op Manchester United. Op 23 februari 2012 verlieten de Amsterdammers Old Trafford met een 1-2-zege.

* Ajax kan voor het eerst in 5 jaar 5 opeenvolgende Europese duels ongeslagen blijven. De laatste keer dat dit lukte was tussen februari en september 2010. Martin Jol was  toentertijd trainer van Ajax.

* Frank de Boer heeft als speler een verleden in Turkije. De Boer speelde in het seizoen 2003-2004 24 duels voor Galatasaray. Net als Fenerbahçe heeft ook Galatasaray Istanbul als thuisbasis. 

* Ajax won dit seizoen nog geen pouleduel in de Europa League. Het thuisduel met Celtic en de uitwedstrijd tegen Molde leverden allebei een gelijkspel op. Ajax speelde in een Europese groepsfase nog nooit drie keer op rij gelijk. 

* Ajax maakte in zijn 175 Europese uitwedstrijden een doelpunt meer (224) dan het moest incasseren: 223.

Tekst: Ajax.nl

Foto’s: Erfgoed Ajax (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst