Menu
Feiten & Weetjes Feyenoord - Ajax

Feiten & Weetjes Feyenoord - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur op tegen Feyenoord. In aanloop naar de competitiewedstrijd in de Kuip zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Feyenoord is voor de 59e keer gastheer voor Ajax bij een Eredivisieduel in de Kuip. De Ajacieden wonnen twintig van de 58 eerder gespeelde edities van Feyenoord – Ajax. De thuisclub won 18 duels.

* Ajax boekte in de Eredivisie meer Klassiekerzeges in de Kuip dan Feyenoord. De Rotterdammers maakten in 58 duels wel een doelpunt meer (111 om 110).

* Ajax verloor slechts één van de laatste 21 ontmoetingen met Feyenoord (alle duels). In die reeks ging het alleen mis op 29 januari 2012: 4-2. John Guidetti scoorde een hattrick.

* Ajax wist in de laatste 22 uitduels met Feyenoord in de Eredivisie te scoren in de Kuip. Op 17 november 1991 hielden de Rotterdammers voor het laatst ‘de nul’ tegen Ajax. Uit en thuis wacht Feyenoord zelfs al 46 Eredivisieduels op een clean sheet tegen de Amsterdammers.

* Feyenoord – Ajax bleef nog nooit doelpuntloos: 0-0.

Ajax won op 15 november 1992 met 0-3 bij Feyenoord. Later in hetzelfde seizoen zegevierden de Ajacieden in bekerverband in dezelfde Kuip met liefst 0-5. Ajax won op 15 november 1992 met 0-3 bij Feyenoord. Later in hetzelfde seizoen zegevierden de Ajacieden in bekerverband in dezelfde Kuip met liefst 0-5.

* Kenneth Vermeer verruilde Ajax dit seizoen voor Feyenoord. De doelman keepte 139 duels als Ajacied. De Amsterdammers keept zondag zijn derde duel als Feyenoorder.

* Vermeer won nog nooit in de Kuip: 5 nederlagen en een gelijkspel. De doelman hield ook nog nooit ‘de nul’ in de thuishaven van Feyenoord.

* In de Feyenoord-selectie hebben naast Vermeer ook Ronald Graafland, Khalid Boulahrouz, Bilal Basaçikoglu en Ruben Schaken een verleden als (jeugd)speler van Ajax.

* Het meest doelpuntrijke duel in de historie van de Eredivisie was een Klassieker: Feyenoord - Ajax 9-5, op 28 augustus 1960.

* Frank de Boer heeft als coach een positieve balans in de Eredivisie tegen Feyenoord. Hij won 4 van de 7 duels en verloor er slechts een. In de Eredivisie won hij nooit van Fred Rutten (2 gelijk, 2 verlies).

* Als speler won Frank de Boer als Ajacied 15 van de 19 Eredivisieduels met Feyenoord; hij verloor er slechts twee. De Boer scoorde 2 keer tegen Feyenoord: 1 keer in de Supercup en 1 keer in de Eredivisie.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.