Menu
Feiten & Weetjes Feyenoord - Ajax

Feiten & Weetjes Feyenoord - Ajax

Ajax neemt het zondagmiddag vanaf 12:30 uur op tegen Feyenoord. In aanloop naar het competitieduel in De Kuip zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord op een rij.

* Feyenoord - Ajax is tot nu toe 56 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won negentien van die eerder gespeelde ontmoetingen. Feyenoord was 18 de sterkste. Negentien keer bleef Feyenoord - Ajax onbeslist.

* Het doelsaldo na 56 Klassiekers in De Kuip is nipt in het voordeel van Feyenoord: 108-106.

* Ajax en Feyenoord bezetten momenteel de vierde en vijfde plaats in de Eredivisie. Beide teams hebben zeventien punten gepakt in negen wedstrijden.

* Het doelsaldo is in het voordeel van Ajax. De regerend landskampioen scoorde dit seizoen tot dusver 23 keer en kreeg 10 doelpunten tegen. Feyenoord heeft tot nu toe zestien keer gescoord en kreeg elf doelpunten tegen.

* Kenneth Vermeer, Siem de Jong en Toby Alderweireld hebben dit seizoen nog geen minuut gemist in de Eredivisie. Het drietal speelde de afgelopen negen competitieduels volledig uit.

Afgelopen seizoen verloor Ajax de uitwedstrijd bij Feyenoord met 4-2. Afgelopen seizoen verloor Ajax de uitwedstrijd bij Feyenoord met 4-2.

* Vorig seizoen verloor Ajax de uitwedstrijd tegen Feyenoord met 4-2. Christian Eriksen en oud-Ajacied Dmitry Bulykin scoorden namens Ajax. Bij Feyenoord was oud-speler John Guidetti met drie doelpunten de gevierde man.

* De clubtopscorer van Feyenoord dit seizoen is Lex Immers. De voormalig speler van ADO Den Haag is goed voor zes doelpunten. Hij wordt op de voet gevolgd door Graziano Pellè, die drie keer het doel van de tegenstander wist te vinden.

* Bij Ajax heeft Tobias Sana tot nu toe het meest gescoord. De jonge Zweed wist in de competitie vier keer te scoren. Siem de Jong en Thulani Serero staan op drie treffers.

* De grootste overwinning op Feyenoord behaalde Ajax in 1983. In september van dat jaar won Ajax met 8-2. Marco van Basten scoorde drie keer.

* Ajax-trainer Frank de Boer speelde zijn eerste Klassieker op 13 november 1988. In De Kuip wonnen de Amsterdammers met 1-2. Dennis Bergkamp en Bryan Roy bezorgden de Ajacieden een 0-2 voorsprong. Oud-Ajacied Martin van Geel redde tien minuten voor tijd de eer voor de Rotterdammers.

* Er zijn veel spelers die zowel het shirt van Ajax als het tenue van Feyenoord hebben gedragen. Enkele bekende voorbeelden zijn: Johan Cruijff, Henk Groot, Theo van Duivenbode, Ronald Koeman, Rob Witschge, en Denny Landzaat.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst