Menu
Feiten & Weetjes Feyenoord Ajax

Feiten & Weetjes Feyenoord Ajax

Ajax en Feyenoord staan zondag vanaf 14:30 uur opnieuw tegenover elkaar in de Kuip. Anderhalve week terug was het Rotterdamse stadion al het decor bij de bekerontmoeting tussen beide clubs (1-0 nederlaag). In aanloop naar de Klassieker zet Ajax.nl enkele feiten en weetjes op een rij.

*De Klassieker in de Kuip beleeft zondag zijn 60e editie in de Eredivisie. Ajax won 21 maal en Feyenoord won 18 keer. Het duel eindigde 20 keer gelijk. Het doelsaldo is precies in evenwicht: 111-111.

*Ajax scoorde al 23 Eredivisie-uitduels op rij in de Kuip. De laatste keer dat Feyenoord thuis een clean sheet haalde, was op 17 november 1991 (2-0). Ed de Goey stond destijds onder de lat.

*Feyenoord won 1 van zijn laatste 18 duels met Ajax (uit en thuis). Van de laatste 24 Klassiekers (uit en thuis, alle competities) won Feyenoord er slechts 2. Sinds februari 2006 wonnen de Rotterdammers alleen op 29 januari 2012 (4-2) en afgelopen bekerronde (1-0) thuis van Ajax.

*Frank de Boer verloor als trainer van Ajax slechts 2 van zijn 11 Klassiekers (6 keer winst, 3 keer gelijk). John Heitinga verloor in zijn carrière nog nooit een Klassieker (7 keer winst, 3 keer gelijk).

*Heitinga debuteerde tegen Feyenoord in de Eredivisie (2-1-uitoverwinning op 26 augustus 2001).

Joël Veltman maakte op 2 maart 2014 zijn eerste Eredivisiegoal (Feyenoord - Ajax 1-2)
Joël Veltman maakte op 2 maart 2014 zijn eerste Eredivisiegoal (Feyenoord - Ajax 1-2)

*Het meest doelpuntrijke duel in de historie van de Eredivisie was een Klassieker: Feyenoord - Ajax 9-5, op 28 augustus 1960.

*Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en Ajax-coach Frank de Boer waren ploeggenoten bij Oranje. De verdedigers speelden 28 wedstrijden samen.

*In de huidige selectie van Feyenoord zijn Kenneth Vermeer en Jan-Arie van der Heijden ex-spelers van Ajax 1.

*In het verleden kwamen verschillende spelers uit voor Feyenoord en Ajax. Bekende voorbeelden zijn: Johan Cruijff, Simon Tahamata, Henk Groot, Ruud Geels en Angelos Charisteas.

*Scheidsrechter Bas Nijhuis fluit zondag de Klassieker. De 3 Klassiekers die de arbiter eerder floot in de Eredivisie eindigden allemaal in een gelijkspel.

*Ajax is als enige Eredivisie-ploeg nog ongeslagen in de 6 uitwedstrijden van dit seizoen (W5-G1). In 4 van deze 6 wedstrijden hielden de Amsterdammers het doel schoon. In elke van deze 6 uitwedstrijden scoorde Ajax minstens 2 keer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst