Menu
Feiten & Weetjes Feyenoord - Ajax

Feiten & Weetjes Feyenoord - Ajax

Ajax neemt het zondagmiddag vanaf 14:30 uur op tegen Feyenoord. In aanloop naar het competitieduel in De Kuip zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord op een rij.

* Feyenoord - Ajax is tot nu toe 57 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won negentien van die eerder gespeelde ontmoetingen. Feyenoord was 18 keer de sterkste. Twintig keer bleef Feyenoord - Ajax onbeslist.

* Het doelsaldo na 57 Klassiekers in De Kuip is nipt in het voordeel van Feyenoord: 110-108.

* Feyenoord – Ajax eindigde in de historie van de Eredivisie nog nooit in 0-0.

* Ajax heeft al 21 Eredivisie-uitduels op rij gescoord in De Kuip. De laatste keer dat Feyenoord thuis een clean sheet haalde was op 17 november 1991 (2-0).

* Vorig seizoen eindigde Feyenoord - Ajax in een gelijkspel: 2-2. De Ajax-treffers kwamen van Christian Eriksen en Siem de Jong. Feyenoord won in zeven Eredivisie-ontmoetingen met Ajax slechts een keer voor eigen publiek. Op 29 januari 2012 werd het 4-2.

* Ajax en Feyenoord ontmoetten elkaar eerder dit seizoen op 18 augustus 2013. Ajax won in de ArenA met 2-1. Sigthórsson scoorde 2 keer. In januari schakelde Ajax Feyenoord uit in het KNVB Bekertoernooi: 3-1. Fischer, Bojan en Serero scoorden.

Ajax versloeg Feyenoord dit seizoen eerder al in de ArenA in competitie- en bekerverband. Ajax versloeg Feyenoord dit seizoen eerder al in de ArenA in competitie- en bekerverband.

* Het meest doelpuntrijke duel in de historie van de Eredivisie was een Klassieker. Op 28 augustus 1960 eindigde Feyenoord - Ajax in 9-5. Het duel is de boeken ingegaan als de ‘Feyemoord’.

* Mister Ajax Sjaak Swart is met 18 doelpunten de all-time topscorer in de Klassieker. Siem de Jong heeft nog een doelpunt nodig voor een plek in de top 10 van all-time doelpuntenmakers in de Klassieker. Als de Ajacied zijn achtste maakt komt hij onder meer naast Klaas Jan Huntelaar.

* Frank de Boer speelde zijn eerste Klassieker op 13 november 1988. In De Kuip wonnen de Amsterdammers met 1-2. Als speler verloor De Boer slechts 2 van de 19 Eredivisie-duels met Feyenoord. De Boer droeg vijftien keer bij aan een zege op Feyenoord.

*Als coach won De Boer 3 van de 6 Eredivisie-duels van Feyenoord. Met De Boer aan het roer verloor Ajax slechts 1 keer van de Rotterdammers.

* Er zijn veel spelers die zowel het shirt van Ajax als het tenue van Feyenoord hebben gedragen. Enkele bekende voorbeelden zijn: Johan Cruijff, Henk Groot, Theo van Duivenbode, Ronald Koeman, Rob Witschge, en Denny Landzaat.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports