Menu
Feiten & Weetjes FK Jablonec - Ajax

Feiten & Weetjes FK Jablonec - Ajax

Ajax staat in de returnwedstrijd van de play-offs voor deelname aan de groepsfase van de UEFA Europa League donderdag tegenover FK Jablonec. Voorafgaand aan het treffen in Tsjechië (aanvang 18:00 uur) zet Ajax.nl enkele feiten en weetjes over Ajax en Jablonec op een rij.

* De return in Tsjechië is de tweede officiële ontmoeting tussen Ajax en FK Jablonec. Afgelopen week won Ajax de eerste play-offontmoeting met 1-0. Arek Milik maakte de winnende in de ArenA.

* De beslissende play-offwedstrijd om een plek in de groepsfase van de Europa League wordt gespeeld in een uitverkocht Stadion Strelnice. Bij het duel zijn 6000 toeschouwers aanwezig.

* FK Jablonec won afgelopen weekend in competitieverband met 0-3 van 1. FC Brno. De Tsjechen staan vijfde in de Synot Liga. Ajax versloeg zondag NEC met 0-2.

* Jablonec bereikte de play-offs voor de groepsfase van de UEFA Europa League door FC Kopenhagen te verslaan. De Denen wonnen in Tsjechië (1-0), maar gingen vervolgens voor eigen publiek onderuit: 2-3.

* Na de twee duels met Jablonec komt De Boer op 43 Europese duels als Ajax-trainer. Hij staat daarmee op gelijke hoogte met Rinus Michels. Alleen Louis van Gaal stond bij Ajax vaker als coach langs de lijn in Europees verband (59).

De Ajax-Tsjech Vaclav Cerny maakte in een week tijd zowel zijn nationale als Europese debuut. Het huisduel met Jablonec was het podium van zijn Europese Ajax-debuut.
De Ajax-Tsjech Vaclav Cerny maakte in een week tijd zowel zijn nationale als Europese debuut. Het huisduel met Jablonec was het podium van zijn Europese Ajax-debuut.

* Tomás Galásek en Zdenek Grygera zijn de enige Tsjechen die in Europees verband ooit scoorden voor Ajax. Galásek liet de Ajax-fans tweemaal juichen; Grygera lukte dat een keer.

* Vaclav Cerny maakte in het thuisduel met Willem II zijn officiële debuut als Ajacied. De 17-jarige Tsjech werd daarmee de derde Tsjechische Ajacied in de clubhistorie.

* Galásek is de meest succesvolle Tsjech die ooit in de Eredivisie speelde. De oud-aanvoerder van Ajax droeg tussen 2000 en 2006 in 202 duels het Ajax-shirt. Galásek werd tweemaal kampioen als Ajacied. Hij won twee bekers.

* Jaroslav Silhavý is sinds juli 2014 hoofdtrainer van FK Jablonec. De voormalige verdediger en 4-voudig oud-international van Tsjechië speelde nooit voor Jablonec.

* FK Jablonec werd opgericht in 1945. De letterlijke vertaling van Jablonec is 'appelboom'. De club komt uit de kleine stad Jablonec nad Nisou ('apelboom aan de Neisse'). Ajax werd in 1900 opgericht.

* Ajax stond tot nu toe 13 keer eerder tegen een ploeg uit Tsjechië of Tsjecho-Slowakije. De Ajacieden wonnen slechts 2 van de laatste 8 duels.

* Met de 1-0-thuisoverwinning op Jablonec evenaarde Frank de Boer de Roemeense ex-trainer van Ajax Stefán Kovács. De Boer won 15 duels. Alleen Rinus Michels (25) en Louis van Gaal (38) wonnen vaker met Ajax in Europees verband.

FK Jablonec – Ajax wordt donderdag vanaf 18:00 uur gespeeld in Jablonec nad Nisou. Volg de hoogtepunten via @AFCAjax, de officiële Twitter van Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst