Menu
Feiten & Weetjes Go Ahead - Ajax

Feiten & Weetjes Go Ahead - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur in Deventer op tegen Go Ahead Eagles. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Go Ahead Eagles promoveerde afgelopen seizoen vanuit de Jupiler League naar de Eredivisie. De Deventenaren bezetten na de eerste speelronde van 2014 de tiende plek.

* Go Ahead Eagles en Ajax ontmoetten elkaar voor het laatst aan de Vetkampstraat op 25 maart 2010 in de halve finale van het KNVB Bekertoernooi. Ajax bereikte in Deventer de bekerfinale na een 0-6-overwinning.

* Ajax versloeg Go Ahead Eagles eerder dit seizoen met 6-0 in de Amsterdam ArenA. Op 28 september 2013 vielen alle doelpunten na de rust.

* Ajax speelt voor het eerst sinds 1995 een competitieduel in de Adelaarshorst tegen Go Ahead Eagles. Op 17 september 1995 versloegen de Ajacieden de Eagles met 0-4.

* Go Ahead Eagles – Ajax werd 28 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Go Ahead won 7 keer, het werd 3 maal gelijk en Ajax won 18 keer in Deventer.

Jasper Cillessen hield eerder dit seizoen al de 'nul' in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Ajax stond dit seizoen in 19 duels 9 keer geen tegentreffer toe. Veruit het meest van alle overige Eredivisieclubs. Jasper Cillessen hield eerder dit seizoen al de 'nul' in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Ajax stond dit seizoen in 19 duels 9 keer geen tegentreffer toe. Veruit het meest van alle overige Eredivisieclubs.

* Ajax won in de Eredivisie zijn laatste 9 uit- en thuiswedstrijden tegen Go Ahead Eagles. Dit is de langstlopende zegereeks tegen huidige Eredivisieploegen voor de Amsterdammers.

* Go Ahead won in februari 1978 voor het laatst thuis van Ajax: 1-0 door een treffer van Jo Körver. Het laatst behaalde punt dateert uit het seizoen 1986 – 1987: 1-1.

* Go Ahead Eagles werd vier keer landskampioen (1917, 1922, 1930, 1933). Ajax veroverde afgelopen seizoen zijn 32ste landstitel in de clubhistorie.

* Go Ahead Eagles-speler Xandro Schenk heeft een verleden als Ajacied. In het verleden kwamen meer spelers uit voor beide clubs: o.a. Demy de Zeeuw en Ruud Geels.

* Ajax’ directeur voetbalzaken Marc Overmars begon zijn rijke spelerscarrière in 1990 bij Go Ahead Eagles. In het seizoen 2008 – 2009 speelde Overmars ook zijn laatste profwedstrijd in dienst van de Eagles.

* Daley Blind staat op ‘scherp’. Bij een volgende gele kaart is de Ajacied automatisch geschorst voor een komend duel. Go Ahead mist zijn geschorste clubtopscorer Erik Falkenburg.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports.