Menu
Feiten & Weetjes Groningen - Ajax

Feiten & Weetjes Groningen - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 12:30 uur in Groningen op tegen FC Groningen. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* FC Groningen - Ajax staat voor de 35ste keer op het programma in de Eredivisie. Ajax won 23 keer. De Groningers boekten zes keer een thuisoverwinning.

* De grootste overwinning behaalde Ajax in 1984. De Amsterdammers wonnen in het seizoen 1983-1984 met 1-5.

* In de voorgaande edities van FC Groningen - Ajax maakte de Ajacieden 82 doelpunten. De thuisploeg tekende voor 38 treffers.

* Zowel Ajax als Groningen vergaarde dit seizoen tot dusverre zeven punten, terwijl beide ploegen tien keer scoorden. Groningen kreeg één doelpunt meer tegen; 8 om 7.

* Nieuwe aanwinst Tjarron Chery is met twee doelpunten de topscorer van Groningen na vier duels. Bij Ajax voert spits Kolbeinn Sigthórsson (drie doelpunten) die ranglijst aan.

Vorig seizoen zette Kolbeinn Sigthórsson Ajax in de achtste minuut op voorsprong in de Euroborg. Vorig seizoen zette Kolbeinn Sigthórsson Ajax in de achtste minuut op voorsprong in de Euroborg.

* Bij FC Groningen spelen diverse oud-Ajacieden. Zo doorliepen onder andere Marco Bizot, Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet de jeugdopleiding. Ook Rasmus Lindgren speelde jaren in Amsterdam.

* Als Tjarron Chery in actie komt vanmiddag, is dat voor de van ADO gehuurde speler zijn 150ste competitiewedstrijd.

* Van de wedstrijdselectie van Ajax voor het duel met Groningen miste alleen Niklas Moisander nog geen minuut van de Eredivisie.

* Bekende voetballers die zowel Ajax als FC Groningen dienden zijn onder andere Johan Neeskens, Luis Suarez, Ronald Koeman en Daley Blind.

* Vorig seizoen won Ajax met 0-2 in Groningen. Kolbeinn Sigthórsson en Danny Hoesen scoorden in dat duel.

* Ajax en FC Groningen besloten de vorige speelronde met een 3-3-gelijkspel. Ajax speelde gelijk in Heerenveen, Groningen hield een punt over aan de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees