Menu
Feiten & Weetjes Heerenveen - Ajax

Feiten & Weetjes Heerenveen - Ajax

Ajax speelt zondagmiddag vanaf 16:30 uur de tweede uitwedstrijd van het seizoen tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het duel in het Abe Lenstra stadion zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax en Heerenveen op een rij.

* Ajax reist voor de 21ste keer af naar Heerenveen voor de wedstrijd tegen de plaatselijke sportclub. Van de twintig voorgaande ontmoetingen op Friese bodem won Ajax de helft, speelde er vier gelijk en verloor zes keer.

* Vorig seizoen denderde Ajax in Friesland over de thuisploeg heen. Na een snelle rode kaart voor doelman Brian Vandenbussche liepen de Amsterdammers uit naar en 0-5-zege. Siem de Jong scoorde drie keer.

* sc Heerenveen speelde afgelopen donderdag hun Europese returnwedstrijd tegen het Zweedse Molde FK. Na een nederlaag in Zweden, verloor Heerenveen nu met 2-1 en plaatste zich daardoor niet voor de Europa League.

* Bij sc Heerenveen staat oud-Ajacied Marco van Basten dit seizoen als trainer voor de ploeg. Van Basten trainde Ajax in het seizoen 2008-2009, won van de 33 eredivisieduels waarin hij de scepter zwaaide er twintig, speelde er vijf gelijk en verloor acht keer.

Klaas Jan Huntelaar is één van de 22 spelers die het shirt van Heerenveen en Ajax droegen. Klaas Jan Huntelaar is één van de 22 spelers die het shirt van Heerenveen en Ajax droegen.

* De wedstrijd die de meeste doelpunten opleverde, was die uit het seizoen 2008-2009, toen Van Basten trainer van Ajax was. Het liep slecht af met de Amsterdammers, want Heerenveen won met 5-2. ,,Zo'n oorwassing als deze heb ik nog nooit meegemaakt als trainer", sprak Van Basten toen na afloop.

* Bij aanvang van deze vierde speelronde vindt Heerenveen zich terug op een dertiende plaats met meer punten dan doelpunten, 2 om 1.

* Bij Ajax gaan na drie speelronden twee spelers aan de leiding in het clubtopscorersklassement. Siem de Jong en Tobias Sana scoorden beiden al drie keer. De enige doelpuntenmaker bij Heerenveen tot nu toe is Filip Djuricic. Hij scoorde een keer.

* Als Miralem Sulejmani speeltijd krijgt, speelt hij uitgerekend tegen zijn vorige Nederlandse werkgever zijn honderdste eredivisiewedstrijd voor Ajax. Voor Heerenveen kwam hij 34 duels uit.

* De net door Heerenveen gecontracteerde Daniël de Ridder is de 22ste speler die voor zowel de Friese formatie als de Amsterdammers uitkwam. Cees Groot was in de jaren vijftig de eerste; Klaas Jan Huntelaar de bekendste. Onder hen drie keepers. Sjaak Storm, Henk Timmer en Hans Vonk.

* De laatste keer dat Heerenveen - Ajax in een gelijkspel eindigde, is alweer twaalf jaar geleden. Op 2 oktober 2000 werd het 2-2. Niklas Machlas scoorde beide Ajax-treffers.

* Een memorabele ontmoeting werd het treffen in februari 2002. Het uitvak was slechts gevuld met Ajax-bestuurders door een conflict over de kaarten die voor Ajax-fans beschikbaar waren. Zij zagen een voor Ajax dramatisch verlopend duel dat met 5-1 door Heerenveen werd gewonnen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst