Menu
Feiten & Weetjes Heerenveen - Ajax

Feiten & Weetjes Heerenveen - Ajax

Ajax neemt het vrijdag vanaf 20:00 uur in Friesland op tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* De eerste editie van Heerenveen – Ajax in de Eredivisie dateert van 4 november 1990. Ajax won die dag met 1-4.

* Afgelopen seizoen leverde de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen een 2-2-gelijkspel op. Thulani Serero tekende voor beide Ajax-treffers, maar de Zuid-Afrikaan kreeg ook rood.

* Heerenveen – Ajax wordt vrijdagavond voor de 22ste keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won tien van de 21 voorgaande edities. Heerenveen won zes thuisduels van Ajax.

* Alfred Finnbogason is met zijn vier treffers, uit drie competitieduels, de clubtopscorer van Heerenveen. De IJslander scoorde afgelopen jaar, uit en thuis, drie keer tegen Ajax.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als Heerenveen. Bekende voorbeelden zijn: Hans Vonk, Klaas Jan Huntelaar en Miralem Sulejmani.

Siem de Jong was met zijn drie treffers in het seizoen 2011-2012 dé grote man tijdens sc Heerenveen - Ajax. De Ajacied moet de editie van vrijdag aan zich voorbij laten gaan wegens een klaplong. Siem de Jong was met zijn drie treffers in het seizoen 2011-2012 dé grote man tijdens sc Heerenveen - Ajax. De Ajacied moet de editie van vrijdag aan zich voorbij laten gaan wegens een klaplong.

* Ajax’ recordoverwinning op Heerenveen stamt uit het seizoen 2011-2012: 0-5. Siem de Jong scoorde die dag drie keer. Ismaïl Aissati en Theo Janssen sloegen een keer toe.

* Heerenveen is er sinds 2008 niet in geslaagd om thuis van Ajax te winnen. De Friezen konden, kortom, hun laatste vier thuisoptredens in de Eredivisie niet van Ajax winnen.

* Ajax slaagde er inmiddels zestien keer op rij in om, op bezoek bij Heerenveen, minstens een keer te scoren.

* Ajax maakte in de laatste 19 competitiewedstrijden op rij telkens minstens een doelpunt.

* Mitchell Dijks is dit seizoen door Ajax verhuurd aan Heerenveen. Doelman Chiel Kramer maakte afgelopen zomer de definitieve overstap van Ajax naar de Friese club.

* De trainers Frank de Boer en Marco van Basten speelden allebei vele duels in Ajax 1. De Ajax-trainer kwam tot 434 officiële wedstrijden als Ajacied. Van Basten speelde 172 duels.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst