Menu
Feiten & Weetjes Heerenveen Ajax

Feiten & Weetjes Heerenveen Ajax

Ajax speelt woensdag vanaf 20:45 uur de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het competitieduel in het Abe Lenstra Stadion kijkt Ajax.nl vooruit met een aantal feiten en weetjes over beide clubs.

* De eerste editie van Heerenveen – Ajax in de Eredivisie dateert van 4 november 1990. Ajax won die dag met 1-4.

* Afgelopen seizoen leverde de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen een 1-4-overwinning op. Op 15 maart 2015 scoorden Arek Milik (2), Davy Klaassen en Joël Veltman. De laatste maakte in hetzelfde duel ook een eigen doelpunt.

* Heerenveen – Ajax wordt voor de 24ste keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won elf van de 23 voorgaande edities. Heerenveen won zes thuisduels van Ajax.

Heerenveen won geen van zijn laatste 13 Eredivisie-ontmoetingen (uit en thuis) met Ajax.
Heerenveen won geen van zijn laatste 13 Eredivisie-ontmoetingen (uit en thuis) met Ajax.

* Eerder dit seizoen besloot Ajax de thuiswedstrijd tegen Heerenveen met een 5-2-overwinning. Op 5 december 2015 lieten Viktor Fischer (2), Davy Klaassen, Arek Milik en Amin Younes de Ajax-fans in de ArenA juichen.

* Heerenveen is er sinds 2009 niet in geslaagd om thuis van Ajax te winnen. De Friezen konden, kortom, hun laatste zes thuisoptredens in de Eredivisie niet van Ajax winnen.

* Ajax wist slechts een keer niet te scoren tijdens een Eredivisie-duel bij Heerenveen. Op 24 augustus 1996 verloren de Amsterdammers met 2-0. Sindsdien scoorde Ajax in 18 opeenvolgende wedstrijden bij de Friezen.

* Heerenveen won geen van zijn laatste 13 Eredivisie-ontmoetingen (uit en thuis) met Ajax. De Ajacieden wonnen tien keer en speelden drie keer gelijk.

* Ajax verzamelde tot dusver 75 punten en heeft nog 1 punt nodig om het hoogste puntenaantal in 1 Eredivisie-seizoen onder Frank de Boer te evenaren (76 punten in 2011-2012 en 2012-2013).

* Arek Milik kan zijn 50e Eredivisie-duel voor Ajax spelen. In de vorige 49 duels scoorde hij 30 keer. Deze eeuw had alleen Klaas Jan Huntelaar (42 optredens) minder Eredivisie-duels nodig voor Ajax om tot 30 doelpunten te komen dan Milik.

* Ajax is 15 Eredivisie-wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste keer dat de Amsterdammers een langere ongeslagen reeks hadden was in de periode november 2013 - augustus 2014: 24 duels.

* Mitchell Dijks en Daley Sinkgraven zijn Ajacieden met een verleden bij Heerenveen. Sinkgraven speelde 35 Eredivisie-duels voor de Friezen. Dijks kwam tot 24 optredens.

* Robert van Koesveld en Branco van den Boomen zijn oud-Ajacieden in de selectie van sc Heerenveen. Beide spelers reikten op de Toekomst tot Jong Ajax.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als Heerenveen. Bekende voorbeelden zijn: Hans Vonk, Klaas Jan Huntelaar en Miralem Sulejmani.

* Mitchell Dijks, Riechedly Bazoer, Davy Klaassen, Joël Veltman en Nemanja Gudelj staan op scherp.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) Gerard van Hees