Menu
Feiten & Weetjes Heerenveen - Ajax

Feiten & Weetjes Heerenveen - Ajax

Ajax speelt zondag vanaf 14:30 uur een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het competitieduel in het Abe Lenstra Stadion kijkt Ajax.nl vooruit met een aantal feiten en weetjes over beide clubs.

* De eerste editie van Heerenveen – Ajax in de Eredivisie dateert van 4 november 1990. Ajax won die dag met 1-4.

* Heerenveen – Ajax wordt voor de 25ste keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 12 van de 24 voorgaande edities. Heerenveen won zes thuisduels van Ajax.

* Heerenveen verloor dit seizoen nog niet in het Abe Lenstra Stadion. Ajax en PSV verloren in 2016-2017 in de Eredivisie nog geen uitwedstrijd.  

* Ajax is al 7 seizoenen ongeslagen in het Abe Lenstra Stadion. De 5-2-overwinning van 5 oktober 2008 is voor Heerenveen de enige thuisoverwinning op Ajax in de laatste 10 ontmoetingen in Heerenveen.

* Ajax is in alle competities al 17 duels op rij ongeslagen. In de Eredivisie zijn de Amsterdammers 10 duels op rij ongeslagen. Ajax won 8 van de laatste 10 competitieduels.

* Ajax scoorde in zijn laatste 38 duels in alle competities sinds een 0-0 in eigen huis tegen Heracles op 26 januari 2016. Het clubrecord is 42 en dateert van december 1996 tot maart 1998.

Afgelopen seizoen leverde de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen een 0-2-overwinning op. Op 20 april 2016 scoorde Arek Milik beide Ajax-goals.
Afgelopen seizoen leverde de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen een 0-2-overwinning op. Op 20 april 2016 scoorde Arek Milik beide Ajax-goals.

* Ajax wist slechts een keer niet te scoren tijdens een Eredivisie-duel bij Heerenveen. Op 24 augustus 1996 verloren de Amsterdammers met 2-0. Sindsdien scoorde Ajax in 19 opeenvolgende wedstrijden bij de Friezen.

* Heerenveen won geen van zijn laatste 14 Eredivisie-ontmoetingen (uit en thuis) met Ajax. De Ajacieden wonnen 11 keer en speelden drie keer gelijk.

* Ajax’ recordoverwinning op Heerenveen stamt uit het seizoen 2011-2012: 0-5. Siem de Jong scoorde die dag drie keer. Ismaïl Aissati en Theo Janssen sloegen een keer toe.

* Mitchell Dijks, Hakim Ziyech en Daley Sinkgraven zijn Ajacieden met een verleden bij Heerenveen. Ook Lasse Schöne was ooit speler van Heerenveen. Hij bereikte nooit het eerste.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als Heerenveen. Bekende voorbeelden zijn: Hans Vonk, Klaas Jan Huntelaar en Miralem Sulejmani.

* Davy Klaassen staat op scherp. De middenvelder is bij een gele kaart automatisch geschorst voor het volgende competitieduel.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst