Menu
Feiten & Weetjes Heerenveen - Ajax

Feiten & Weetjes Heerenveen - Ajax

Ajax neemt het zondag in de Eredivisie op tegen sc Heerenveen. In aanloop naar dit competitieduel zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over beide clubs op een rij. De uitwedstrijd wordt vanaf 14:30 uur gespeeld in het Abe Lenstra stadion.

* Frank de Boer is als trainer van Ajax acht Eredivisie-duels met sc Heerenveen ongeslagen. Ajax wist onder Frank de Boer vijf keer te winnen en speelde drie keer gelijk tegen de club uit Heerenveen.

* De eerste editie van sc Heerenveen – Ajax in de Eredivisie dateert van 4 november 1990. Ajax won die dag met 1-4 van de friezen.

* De wedstrijd sc Heerenveen – Ajax wordt zondagmiddag voor de 23ste keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax wist tien keer te winnen. Sc Heerenveen won zes thuisduels van Ajax.

* Daley Sinkgraven kwam afgelopen winter over van Heerenveen. Sinkgraven speelde 35 Eredivisie-duels voor de Friezen. In het verleden kwamen er meer spelers uit voor zowel Ajax als sc Heerenveen. Bekende voorbeelden zijn: Klaas Jan Huntelaar, Miralem Sulejmani en Hans Vonk.

* Ajax' recordoverwinning op sc Heerenveen dateert uit het seizoen 2011-2012: 0-5. Siem de Jong maakte die dag een hattrick. Ismaïl Aissati en Theo Janssen sloegen allebei één keer toe.

Siem de Jong na één van zijn drie doelpunten in het Abe Lenstra Stadion in het seizoen 2011-2012. Siem de Jong na één van zijn drie doelpunten in het Abe Lenstra Stadion in het seizoen 2011-2012.

 

* Ajax wist in de laatste zeventien uitwedstrijden tegen Heerenveen minstens één keer te scoren in het Abe Lenstra Stadion.

* Ajax is elf Eredivisie-duels (uit en thuis) met sc Heerenveen ongeslagen. Op 31 januari 2009 ging Ajax voor het laatst onderuit tegen de Friezen. In de Amsterdam ArenA verloor Ajax met 0-1.

* Ajax is in zijn laatste vijftien Eredivisie-duels direct na een Europese wedstrijd ongeslagen. Elf keer wist Ajax te winnen en vier keer eindigde een wedstrijd na een Europees duel in een gelijkspel.

* Nick Viergever is zondag geschorst. Daley Sinkgraven en Davy Klaassen staan allebei met vier gele kaarten op scherp.

* Lerin Duarte wordt door sc Heerenveen van Ajax gehuurd. Duarte kwam in zijn eerste twee seizoenen bij Ajax tot 18 Eredivisie-duels voor de club.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de vuurst