Menu
Feiten & Weetjes Heracles - Ajax

Feiten & Weetjes Heracles - Ajax

Ajax speelt zondag de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Het kampioensduel in het Polman Stadion begint om 14:30 uur. In aanloop naar Heracles - Ajax zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de wedstrijd op een rijtje.

* Ajax heeft zondag tegen Heracles Almelo aan een punt genoeg voor de 33e landstitel in de clubhistorie. Als achtervolger Feyenoord zelf niet wint van SC Cambuur, volstaat zelfs een nederlaag voor een kampioenschap van Ajax.

* Ajax won zijn eerste landstitel in 1918. De Amsterdamse club slaagde er nog nooit in om vier keer op rij kampioen te worden. Frank de Boer kan de eerste Eredivisietrainer worden die hierin slaagt.

* Als Ajax bij Heracles zijn 33e landstitel veiligstelt, worden de Ajacieden zondagavond vanaf 20:00 uur gehuldigd op het ArenAPark naast de ArenA.

* Ajax morste afgelopen seizoen punten in het uitduel met Heracles. Een voorsprong van twee doelpunten bleek op 20 oktober 2012 niet genoeg voor de winst: 3-3. Het was een zeldzaam gelijkspel. De voorlaatste keer dat Ajax Almelo verliet met een gelijkspel was op 3 oktober 1965: 1-1.

* Eerder dit seizoen won Ajax in de ArenA met 3-0 van Heracles. Op 23 november 2013 scoorden Danny Hoesen, Davy Klaassen en Viktor Fischer. Ajax is in de Eredivisie de laatste 21 uit- en thuiswedstrijden tegen Heracles ongeslagen.

Marco van Basten was op 15 september 1985 met vijf treffers (waaronder een kopgoal) dé Ajax-uitblinker in de met 1-8-gewonnen uitwedstrijd bij Heracles. Marco van Basten was op 15 september 1985 met vijf treffers (waaronder een kopgoal) dé Ajax-uitblinker in de met 1-8-gewonnen uitwedstrijd bij Heracles.

* Heracles en Ajax troffen elkaar tot nu toe 25 keer in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen achttien van die onderlinge ontmoetingen. Vier duels eindigden onbeslist en drie keer wisten de Almeloërs te winnen. Van de 13 ontmoetingen die in Almelo zijn gespeeld, won Ajax er 9. Heracles won twee keer en er was tweemaal een gelijkspel.

* Ajax verloor in de Eredivisie nog nooit een duel op kunstgras. Van de vijftien ‘kunstgrasduels’ wonnen de Ajacieden er twaalf en eindigden er drie in een gelijkspel. Frank de Boer verloor als coach nog nooit van Heracles.

* De grootste zege van Ajax bij Heracles werd gerealiseerd op 15 september 1985. Marco van Basten speelde met zijn vijf doelpunten een hoofdrol in de met 1-8-gewonnen uitwedstrijd. Arnold Mühren, John van ’t Schip en Frank Rijkaard waren de overige doelpuntenmakers.

* Lerin Duarte verruilde begin dit seizoen Heracles voor Ajax. De oud-Ajacieden Milano Koenders en Kwame Quansah hebben al langer een plek in de selectie van Heracles. Koenders reikte ooit tot Jong Ajax. De Ghanees Quansah kwam in 2000 – 2001 tot een officieel duel in Ajax 1.

* Verder terug in de tijd waren er meer spelers die uitkwamen voor zowel Ajax als Heracles. Rob Alflen, Robbert Schilder en Frits Soetekouw zijn daarvan de bekendsten.

* De laatste thuisoverwinning van Heracles op Ajax dateert uit het seizoen 1964 – 1965. Op 21 februari 1965 eindigde het duel in 1-0.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Beeldarchief Ajax

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.