Menu
Feiten & Weetjes Heracles - Ajax

Feiten & Weetjes Heracles - Ajax

Ajax speelt zaterdag de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Het duel in het Polman Stadion begint om 20:45 uur. In aanloop naar Heracles - Ajax zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over de wedstrijd op een rijtje.

* Heracles – Ajax werd veertien keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 9 uitduels met Heracles. De Almeloërs wonnen twee keer voor eigen publiek.

* De eerste editie van Heracles – Ajax werd gespeeld op 17 maart 1963. Ajax won die dag met 0-2.

* De laatste thuisoverwinning van Heracles op Ajax dateert uit het seizoen 1964 – 1965. Op 21 februari 1965 eindigde het duel in 1-0. Ook in 1964 werd het 1-0. Het zijn de enige twee thuiszeges van Heracles op Ajax.

* Ajax veroverde afgelopen seizoen in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo de 33ste landstitel in de clubhistorie. Op 27 april 2014 volstond een 1-1-gelijkspel voor een nieuwe kampioensschaal.

* Eerder dit seizoen won Ajax in de ArenA met 2-1 van Heracles. Op 13 september 2014 scoorde Arek Milik twee keer.

* Ajax is in de Eredivisie de laatste 23 uit- en thuiswedstrijden tegen Heracles ongeslagen. De Amsterdammers zijn dit seizoen inmiddels acht duels (waarvan 5 uitduels) ongeslagen.

Ajax dankte de zege op Heracles Almelo in 2007-2008 aan een wonderschone treffer van Klaas Jan Huntelaar. De spits scoorde op het Almelose kunstgras uit een omhaal. Ajax dankte de zege op Heracles Almelo in 2007-2008 aan een wonderschone treffer van Klaas Jan Huntelaar. De spits scoorde op het Almelose kunstgras uit een omhaal.

* Ajax boekte op 15 september 1985 zijn recordoverwinning op Heracles. Marco van Basten speelde met zijn vijf doelpunten een hoofdrol in de met 1-8 gewonnen uitwedstrijd.

* Ajax verloor in de Eredivisie nog nooit een duel op kunstgras. Van de negentien ‘kunstgrasduels’ wonnen de Ajacieden er veertien en eindigden er vijf in een gelijkspel.

* Frank de Boer verloor als coach nog nooit van Heracles.

* Ajax is 2 doelpunten verwijderd van zijn 2000ste uitdoelpunt in de Eredivisie. Geen enkele andere club bereikte dat totaal. Op 9 september 1956 tekende Loek den Edel uit bij Sparta (1-2) voor Ajax' eerste uittreffer.

* De oud-Ajacieden en huidige Heraclieden Milano Koenders, Fahd Aktaou, Daan Rienstra en Oussama Tannane hebben een verleden als (jeugd)speler van Ajax. Koenders reikte ooit tot Jong Ajax.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als Heracles. Bekende voorbeelden zijn: Lerin Duarte, Rob Alflen, Robbert Schilder en Frits Soetekouw.

* Davy Klaassen en Daley Sinkgraven staan op scherp. Hetzelfde geldt voor de geblesseerde Ajacied Arek Milik.

* Jasper Cillessen maakte dit seizoen als Ajacied de meeste minuten in de Eredivisie: 2520. De keeper was er 28 keer vanaf de eerste tot en met de laatste minuut bij. Kenneth Vermeer was een duel zijn vervanger.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.