Menu
Feiten & Weetjes Heracles - Ajax

Feiten & Weetjes Heracles - Ajax

Ajax speelt zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Het duel in het Polman Stadion begint om 18:45 uur. In aanloop naar Heracles - Ajax zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de wedstrijd op een rijtje.

* Afgelopen seizoen besloot Ajax de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo met een 2-3 overwinning. Na de openingstreffer van Willie Overtoom trok Siem de Jong de tussenstand vlak voor rust gelijk. Opnieuw De Jong en Miralem Sulejmani hielpen de gasten die dag aan de drie doelpunten. Glynor Plet tekende voor de 2-3. Het duel werd ontsierd door de rode kaart voor Lorenzo Ebecilio.

* Heracles en Ajax troffen elkaar tot nu toe 24 keer in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen achttien van die onderlinge ontmoetingen. Drie duels eindigden onbeslist en drie keer wisten de Almeloërs te winnen. Van de 12 ontmoetingen die in Almelo zijn gespeeld, won Ajax er 9. Heracles won twee keer en er was een gelijkspel.

* Ajax begint zaterdag in het Polman Stadion als nummer 4 aan de uitwedstrijd. Heracles Almelo staat na acht speelrondes negende, met een achterstand van zes punten op de Amsterdammers.

* De oud-Ajacieden Milano Koenders en Kwame Quansah hebben een plek in de selectie van Heracles. Koenders reikte ooit tot Jong Ajax. De Ghanees Quansah kwam in 2000 – 2001 tot een officieel duel in Ajax 1.

* Geoffrey Castillion is een Ajacied die als huurling het Heracles-shirt draagt. Net als Quansah speelde ook hij (tot nu toe) een officieel duel in Ajax 1. In het seizoen 2010 – 2011 debuteerde de spits in de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Marco van Basten was op 15 september 1985 met vijf treffers (waaronder een kopgoal) dé Ajax-uitblinker in de met 1-8 gewonnen uitwedstrijd bij Heracles. Marco van Basten was op 15 september 1985 met vijf treffers (waaronder een kopgoal) dé Ajax-uitblinker in de met 1-8 gewonnen uitwedstrijd bij Heracles.

* Verder terug in de tijd waren er meer spelers die uitkwamen voor zowel Ajax als Heracles. Rob Alflen, Robbert Schilder en Frits Soetekouw zijn daarvan de bekendsten.

* Scheidsrechter Kevin Blom heeft zaterdag de leiding tijdens Heracles Almelo – Ajax. De arbiter floot in de eerste speelronde van deze competitie ook Ajax – AZ. De Noord-Hollandse derby leverde op 12 augustus 2012 in de Amsterdam ArenA een 2-2 gelijkspel op.

* De laatste thuisoverwinning van Heracles op Ajax dateert uit het seizoen 1964 – 1965. Op 21 februari 1965 eindigde het duel in 1-0. Op 3 oktober 1965 eindigde Heracles – Ajax in 1-1. Het is het laatste onderlinge gelijkspel tot nu toe.

* De grootste zege van Ajax bij Heracles werd gerealiseerd op 15 september 1985. Marco van Basten speelde met zijn vijf doelpunten een hoofdrol in de met 1-8 gewonnen uitwedstrijd. Arnold Mühren, John van ’t Schip en Frank Rijkaard waren de overige doelpuntenmakers.

* In de laatste dertien wedstrijden tegen Ajax incasseerden de Almeloërs telkens minimaal een tegentreffer.

* Ajax is in de Eredivisie al negen uitwedstrijden zonder nederlaag. Bovendien slaagde het erin om in de laatste vijftien uitduels in de Eredivisie te scoren.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Beeldarchief Ajax