Menu
Feiten & Weetjes Johan Cruijff Schaal

Feiten & Weetjes Johan Cruijff Schaal

Landskampioen Ajax en bekerwinnaar AZ openen straks het voetbalseizoen 2013-2014. In de Amsterdam ArenA staat de Johan Cruijff Schaal op het spel. In aanloop naar de achttiende editie van de strijd om de JCS zet Ajax.nl een elftal feiten & weetjes over de Johan Cruijff Schaal op een rij.

* Ajax strijdt voor de vijftiende keer om de Nederlandse Supercup. De regerend landskampioen stapte zeven keer als winnaar van het veld.

* AZ is volgens de reglementen van de KNVB de thuisspelende ploeg. Bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft de bekerwinnaar altijd het thuisvoordeel.

* De statistieken spreken in het voordeel van Ajax. Tijdens de afgelopen 23 edities van de strijd om de Supercup/Johan Cruijff Schaal is de stand landskampioen-bekerwinnaar: 13-10.

* Bij winst op AZ verovert Frank de Boer zondag zijn vierde prijs als trainer. Na de landskampioenschappen in 2011, 2012 en 2013 kan hij zondag zijn eerste Johan Cruijff Schaal als coach winnen.

Ajax won de Johan Cruijff Schaal voor het laatst in 2007. In de ArenA klopten de Ajacieden PSV met 0-1 (treffer Gabri). De toenmalige Ajax-selectie bestond dat seizoen uit onder meer Klaas Jan Huntelaar, John Heitinga, Jaap Stam, Hedwiges Maduro, Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen. Ajax won de Johan Cruijff Schaal voor het laatst in 2007. In de ArenA klopten de Ajacieden PSV met 0-1 (treffer Gabri). De toenmalige Ajax-selectie bestond dat seizoen uit onder meer Klaas Jan Huntelaar, John Heitinga, Jaap Stam, Hedwiges Maduro, Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen.

* Als speler heeft Frank de Boer drie Nederlandse Supercups op zijn naam staan. De edities van 1993, 1994 en 1995 staan op het cv van De Boer.

* De wedstrijd tussen Ajax en AZ is het 24ste duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Sinds 1996 is de Amsterdam ArenA het vaste stadion voor de Johan Cruijff Schaal. Voor die tijd waren het Olympisch Stadion en de Kuip het decor.

* Johan Cruijff heeft sinds 1996 zijn naam verbonden aan de traditionele opener van het seizoen. Voor die tijd ging de prijs door het leven als ‘supercup’ en PTT Telecom-schaal.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst