Menu
Feiten & Weetjes JOS W. - Ajax

Feiten & Weetjes JOS W. - Ajax

Ajax speelt woensdag zijn eerste bekerwedstrijd van dit seizoen tegen JOS Watergraafsmeer. In aanloop naar de bekerouverture (aftrap 18:30 uur) van het seizoen 2014-2015 zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes op een rij over Ajax' verrichtingen tegen JOS, in Amsterdamse derby's én het Olympisch Stadion.

* In de voorbereiding op het seizoen 2006-2007 speelde Ajax op 8 juli 2006 een oefenduel met JOS Watergraafsmeer. Op Sportpark Drieburg versloeg Ajax de stadgenoot met 1-5.

* Huidig Ajax Zaterdagtrainer Bart Logchies was destijds trainer van JOS Watergraafsmeer.

* Rinus Michels en Fred Grim hebben een verleden als trainer en keeper bij JOS. De trainer begon zijn carrière als oefenmeester bij de amateurclub uit Amsterdam Oost.

* Bij JOS werkte beginnend trainer Michels onder meer samen met de latere Ajacied Ruud Suurdendonk. Januari 1965 stapte Michels over naar Ajax. Suurendonk maakte een seizoen later zijn Ajax-debuut.

* JOS Watergraafsmeer-aanvoerder Maurice Renger was zeven jaar lang jeugdspeler in de jeugdopleiding van Ajax. Ook o.a. Didi Longuet, Erik Piket droegen ooit het Ajax-shirt. Davey van ’t Schip is de zoon van oud-Ajacied John van ’t Schip.

In november 2013 ontving oud-speler van Ajax (en JOS) Ruud Suurendonk (rechts) een traditioneel Ajax-bordje uit handen van voorzitter Hennie Henrichs bij het jaardiner van de Bordjesclub. In november 2013 ontving oud-speler van Ajax (en JOS) Ruud Suurendonk (rechts) een traditioneel Ajax-bordje uit handen van voorzitter Hennie Henrichs bij het jaardiner van de Bordjesclub.

* Ajax keert woensdag voor het eerst sinds 3 april 1996 voor een officieel duel terug in het Olympisch Stadion. Ajax – Panathinaikos (0-1, halve finale CL) was Ajax’ laatste duel in het klassieke stadion.

* Ajax speelde zijn laatste Amsterdamse derby in het Olympisch Stadion op 16 oktober 1977. Ajax won met 1-3.

* Ajax speelde in het verleden talloze Amsterdamse derby’s in het Olympisch Stadion. De Ajacieden troffen in dat decor onder meer ook FC Amsterdam, Blauw-Wit, DWS en De Volewijckers.

* Blauw-Wit – Ajax (0-1) was op 28 april 1929 de eerste officiële Amsterdamse derby in het OS.

* De laatste Amsterdamse derby die Ajax in officieel verband speelde was de bekerwedstrijd tegen DWV. Op 11 december 1983 werd het 0-6.

* JOS is de nummer 12 in de zondag Hoofdklasse A. De ploeg van trainer Sander Middelbeek verloor afgelopen weekend met 3-0 van Westlandia.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst