Menu
Feiten & Weetjes Legia Warschau - Ajax

Feiten & Weetjes Legia Warschau - Ajax

Ajax speelt donderdag vanaf 19:00 uur de return tegen Legia Warschau in de zestiende finales van de UEFA Europa League. De Amsterdammers verdedigen een 1-0-voorsprong tegen de Polen. Voor Ajax - Legia Warschau zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes op een rij.

* Net als Ajax kwam ook Legia afgelopen weekend tot een gelijkspel. De Poolse kampioen speelde doelpuntloos gelijk tegen Korona Kielce: 0-0. Legia wist in 2015 nog niet te winnen.

* Legia speelt zijn thuiswedstrijden in Stadion Wojska Polskiego. De thuishaven van de Poolse kampioen biedt plaats aan 31.000 toeschouwers.

* Legia speelt zijn thuiswedstrijd tegen Ajax zonder publiek. De Poolse club werd gestraft na racistische spreekkoren en het gooien van vuurwerk in de groepswedstrijd tegen Lokeren.

* Legia Warschau is dit seizoen in eigen stadion Europees nog ongeslagen. De Polen kwamen tot een gelijkspel en vijf opeenvolgende overwinningen. Ajax wacht al 11 Europese uitduels op een zege.

* Warschau is dit seizoen de stad waar op 27 mei 2015 de UEFA Europa League-finale wordt gespeeld. Het nationale stadion is de plek waar de finale wordt gespeeld.

* Orlando Sa is met 9 goals clubtopscorer van Legia. De Portugees speelde 14 competitieduels. Ajax’ clubtopscorer Arek Milik scoorde in 17 competitieduels ook 9 keer.

Slaagt Ajax erin de Europese uitoverwinning op Manchester United een vervolg te geven? De Amsterdammers boekten hun laatste Europese zege op 23 februari 2012: 1-2. Naast Klaassen waren van de huidige lichting Ajacieden ook Thulani Serero, Ricardo van Rhijn en Jasper Cillessen van de partij op Old Trafford. Slaagt Ajax erin de Europese uitoverwinning op Manchester United een vervolg te geven? De Amsterdammers boekten hun laatste Europese zege op 23 februari 2012: 1-2. Naast Klaassen waren van de huidige lichting Ajacieden ook Thulani Serero, Ricardo van Rhijn en Jasper Cillessen van de partij op Old Trafford.

* Ajax treft voor de tweede keer in de historie een Poolse opponent. In 1969 trof Ajax Ruch Chorzow in de Jaarbeursstedenbeker. Ajax won thuis met 7-0. en boekte in de return een 2-1-zege.

* Legia-trainer Henning Berg is houder van een uniek record. Hij is de eerste Noor die met twee verschillende clubs kampioen van Engeland werd: Blackburn Rovers en Manchester United.

* David Fernández fluit de returnwedstrijd Ajax – Legia. De Spaanse arbiter floot nooit eerder een duel van Ajax. Wel had hij Europees eerder AZ en FC Twente onder zijn hoede.

* Legia boekte in 1970 zijn grootste Europese succes. De club reikte tot de laatste vier van de Europa Cup 1, waarin Feyenoord uiteindelijk te sterk was.

* Legia Warschau maakt zich op voor zijn eeuwfeest. De Poolse club werd in maart 1916 opgericht.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst