Menu
Feiten & Weetjes Molde - Ajax

Feiten & Weetjes Molde - Ajax

Ajax neemt het donderdagavond in Noorwegen op tegen Molde FK. In aanloop naar het 350ste duel van Ajax in Europees verband blikt Ajax.nl vooruit aan de hand van een elftal feiten en weetjes.

* Ajax speelt tegen Molde zijn 350ste duel in Europees verband. Van de vorige 349 werden er 170 gewonnen en 105 verloren. In totaal eindigde 74 Europese duels gelijk.

* Molde en Ajax ontmoeten elkaar voor de eerste keer in Europees verband.

* Ajax speelde in Europa acht keer tegen een Noorse tegenstander. Eerder werden de degens gekruisd met Lillestrøm SK, Rosenborg, IK Start en Fredrikstad FK.

* Molde treft voor de tweede keer een Nederlandse opponent. In augustus 2012 werd Heerenveen tweemaal verslagen in de play-offronde van de UEFA Europa League. Thuis, in Molde, werd het 2-0 en uit 1-2.

* Molde-verdediger Joona Toivio, middenvelders Harmeet Singh en Daniel Hestad en aanvaller Tarik Elyounoussi hebben een verleden in Nederland. Toivio speelde voor AZ en Telstar, Singh diende Feyenoord. Hestad en Elyounoussi kwamen uit voor Heerenveen.

* Molde is één van de tien landskampioenen in de groepsfase van de Europa League. Andere bekende namen zijn onder meer Celtic, FC Basel en APOEL Nicosia.

* Ajax begon de groepsfase met een gelijkspel in de Amsterdam ArenA tegen Celtic: 2-2. Molde stuntte met een 1-3-zege bij Fenerbahçe.

* Molde is dit seizoen nog ongeslagen in Europese thuiswedstrijden. Pyunik Yerevan (5-0), Standard Luik (2-0) en Dinamo Zagreb (3-3) vertrokken allen zonder zege uit het Aker Stadion.

* Frank de Boer jaagt op zijn zestiende Europese overwinning als trainer van Ajax. Alleen Rinus Michels (25 zeges) en Louis van Gaal (38) wonnen vaker met Ajax in Europees verband.

* Erling Moe is sinds augustus coach van Molde. Hij is de opvolger van Tor Ole Skullerud, die de club in 2014 naar de dubbel leidde.

* Molde is voor de tweede keer in de historie van de partij in de groepsfase van de UEFA Europa League. Eerder was dat in 2012-2013 het geval.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst