Menu
Feiten & Weetjes NAC - Ajax

Feiten & Weetjes NAC - Ajax

Ajax neemt het zaterdagavond in Breda op tegen NAC. In aanloop naar het competitieduel hebben we een elftal feiten en weetjes op een rij gezet over NAC - Ajax.

* De eerste editie van NAC - Ajax in Eredivisieverband werd gespeeld op 20 januari 1957. Het duel eindigde in een gelijkspel: 1-1.

* Afgelopen seizoen won Ajax de uitwedstrijd tegen NAC Breda met 0-2. Op 11 februari 2012 waren Dmitri Bulykin en Nicolás Lodeiro de doelpuntenmakers.

* Eerder dit seizoen won Ajax in de ArenA met 5-0 van NAC. Siem de Jong maakte twee doelpunten. Thulani Serero, Tobias Sana en Niklas Moisander troffen ook doel.

* NAC - Ajax beleeft zaterdag zijn 46ste uitvoering. De Amsterdammers wonnen 31 van de 45 eerder gespeelde ontmoetingen. NAC won zes keer.

* NAC verloor dit seizoen voor eigen publiek even vaak een thuisduel (6) als dat het voor eigen publiek wist te winnen. Drie keer trakteerde het de eigen aanhang op een gelijkspel.

Niklas Moisander maakte dit seizoen zijn debuut als Ajacied in de thuiswedstrijd tegen NAC (5-0). De Fin bekroonde zijn debuutwedstrijd met een treffer. Niklas Moisander maakte dit seizoen zijn debuut als Ajacied in de thuiswedstrijd tegen NAC (5-0). De Fin bekroonde zijn debuutwedstrijd met een treffer.

* NAC slaagde er de laatste acht keer in de Eredivisie niet in om thuis van Ajax te winnen. Op 21 september 2003 boekte NAC zijn laatste thuiszege op Ajax (4-2).

* Ajax boekte zijn grootste overwinning op NAC in het seizoen 1978-1979: 1-7. Frank Arnesen scoorde drie keer. Clarke, Ling, Lerby en Schoenaker verzorgden ook een treffer.

* Ajax verloor dit seizoen in de competitie slechts een uitduel. Op 27 januari ging de uitwedstrijd tegen Vitesse, na een 0-2-voorsprong, alsnog met 3-2 verloren.

* Als Siem de Jong scoort, maakt de aanvoerder zijn 50ste officiële doelpunt voor Ajax.

* Niklas Moisander, Siem de Jong en Lasse Schöne staan 'op scherp' tegen NAC. Als een van de Ajacieden een gele kaart ontvangt, is hij geschorst voor Ajax – Willem II.

* In het verleden droegen veel spelers zowel het shirt van Ajax als van NAC. Enkele bekende voorbeelden zijn: Martijn Reuser, Bryan Roy, Leonardo, Robbert Schilder en Ruud Geels.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Gerard van Hees