Menu
Feiten & Weetjes NAC - Ajax

Feiten & Weetjes NAC - Ajax

Ajax neemt het zaterdag vanaf 18:30 uur op tegen NAC Breda. In aanloop naar deze uitwedstrijd in de Eredivisie zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over wedstrijden tussen NAC en Ajax op een rij.

* NAC – Ajax werd 47 keer gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen 32 keer en gingen zes keer onderuit.

* De eerste editie van NAC – Ajax in de Eredivisie werd gespeeld op 20 januari 1957. Het duel eindigde in een gelijkspel: 1-1.

* NAC - Ajax leverde afgelopen seizoen een gelijkspel op. In het Rat Verlegh Stadion bleef het op 16 maart 2014 0-0. Een seizoen eerder won Ajax in Breda met 0-2.

* Lasse Schöne (tegen Vitesse) en Ricardo van Rhijn (Feyenoord) scoorden dit seizoen uit een directe vrijetrap. Ajax sloeg over het gehele vorige Eredivisie-seizoen in totaal twee keer toe uit een vrijetrap.

* Ajax verloor op 21 september 2003 voor het laatst bij NAC in de Eredivisie: 4-2. Victor Sikora en Zlatan Ibrahimovic maakten de Ajax-doelpunten.

* NAC wist zijn laatste tien thuisduels in de Eredivisie met Ajax niet te winnen. Ajax heeft de laatste 13 Eredivisiewedstrijden tegen NAC (uit en thuis) niet verloren.

John Heitinga bezorgde Ajax in het seizoen 2007-2008 met zijn 2-3 een redelijk zwaarbevochten overwinning in de uitwedstrijd tegen NAC. John Heitinga bezorgde Ajax in het seizoen 2007-2008 met zijn 2-3 een redelijk zwaarbevochten overwinning in de uitwedstrijd tegen NAC.

* Frank de Boer verloor als Ajax-trainer nog nooit van NAC. Onder leiding van De Boer won Ajax zeven keer en bleef de wedstrijd twee keer onbeslist.

* Joeri de Kamps verruilde in mei 2014 Ajax voor NAC Breda. Hij reikte tot Jong Ajax. Ook NAC-aanvaller Jeffrey Sarpong droeg in het verleden het Ajax-shirt. Sarpong speelde 20 officiële duels in Ajax 1.

* In het verleden droegen veel spelers zowel het shirt van Ajax als dat van NAC. Bekende voorbeelden zijn: Martijn Reuser, Bryan Roy, Leonardo, Robbert Schilder en Ruud Geels.

* Ajax boekte zijn grootste overwinning op NAC in het seizoen 1978 – 1979: 1-7. Frank Arnesen scoorde drie keer. Clarke, Ling, Lerby en Schoenaker verzorgden ook een treffer.

* Ajax is de enige club in de Eredivisie die dit seizoen voor rust nog geen treffer incasseerde.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.