Menu
Feiten & Weetjes NAC - Ajax

Feiten & Weetjes NAC - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 16:30 uur op tegen NAC Breda. In aanloop naar deze uitwedstrijd in de Eredivisie zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over wedstrijden tussen NAC en Ajax op een rij.

* NAC – Ajax werd 46 keer gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen 32 keer en gingen zes keer onderuit. De eerste editie werd gespeeld op 20 januari 1957. Het duel eindigde in een gelijkspel: 1-1.

* Ajax won zijn laatste uitwedstrijd tegen NAC met 0-2. Kolbeinn Sigthórsson opende op 27 april 2013 de score in het Rat Verlegh Stadion. Tim Gilissen maakte een eigen doelpunt.

* Ajax won zijn laatste vier uit- en thuisduels met NAC in de Eredivisie (doelsaldo: 13-0). NAC maakte in zijn laatste vijf thuiswedstrijden tegen Ajax ook slechts een doelpunt.

* Ajax verloor op 21 september 2003 voor het laatst bij NAC in de Eredivisie: 4-2. Victor Sikora en Zlatan Ibrahimovic maakten de Ajax-doelpunten.

* Ajax ontving NAC dit seizoen op 7 december 2013 in de Amsterdam ArenA. Mede door de hattrick van Davy Klaassen wonnen de Amsterdammers met 4-0. Bojan Krkic scoorde ook.

* Frank de Boer kan zijn 100ste zege behalen als hoofdtrainer van Ajax (alle competities). Alleen Rinus Michels (228 zeges) en Louis van Gaal (190) bereikten die mijlpaal ooit als trainer van Ajax.

Davy Klaassen speelde eerder dit seizoen met zijn drie treffers een hoofdrol in het thuisduel met NAC. Davy Klaassen speelde eerder dit seizoen met zijn drie treffers een hoofdrol in het thuisduel met NAC.

* Daley Blind en Ricardo van Rhijn staan tegen NAC ‘op scherp’; bij een gele kaart zijn de Ajacieden automatisch een duel geschorst. Van Rhijn kan vandaag zijn 100ste wedstrijd in Ajax 1 spelen. De rechtsback treedt in dat geval toe tot Ajax’ Club van 100.

* Jeffrey Sarpong en Rydell Poepon zijn oud-Ajacieden in de selectie van NAC Breda. Sarpong speelde tussen 2005 en 2010 31 officiële duels in Ajax 1. Poepon reikte tot Jong Ajax.

* In het verleden droegen veel spelers zowel het shirt van Ajax als dat van NAC. Bekende voorbeelden zijn: Martijn Reuser, Bryan Roy, Leonardo, Robbert Schilder en Ruud Geels.

* Ajax boekte zijn grootste overwinning op NAC in het seizoen 1978 – 1979: 1-7. Frank Arnesen scoorde drie keer. Clarke, Ling, Lerby en Schoenaker verzorgden ook een treffer.

* Ajax is sinds 22 september 2013 (4-0-nederlaag bij PSV) al bijna zes maanden ongeslagen in uitduels in de Eredivisie. Ajax won bovendien sinds 2010 in de maanden maart, april en mei maar liefst 38 van de 41 Eredivisieduels (2 gelijk, 1 verlies).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.