Menu
Feiten & Weetjes Olympique Lyon - Ajax

Feiten & Weetjes Olympique Lyon - Ajax

Ajax speelt donderdagavond vanaf 21:05 uur de returnwedstrijd in de halve finale van de UEFA Europa League tegen Olympique Lyon. De Amsterdammers verdedigen in Lyon een 4-1-voorsprong. In aanloop naar het beslissende duel zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rij.

✔️ Gebaseerd op historische resultaten in alle Europese competities, heeft Ajax een kans van 88% om de finale van de UEFA Europa League te bereiken.

✔️ Met 'een' Kluivert in de selectie haalt Ajax altijd de halve finale van een Europees toernooi. Met Patrick Kluivert in de gelederen lukte dit in 1994-1995, 1995-1996 en 1996-1997. Ook met Justin Kluivert als selectiespeler haalde Ajax dit seizoen de halve finale.

✔️ Olympique Lyon won geen van de voorgaande 5 ontmoetingen met Ajax. Ajax won 3 keer en speelde 2 keer gelijk tegen de Fransen.

✔️ Sinds 2009-2010 stond er noch een Nederlandse, noch een Franse club in de finale van de UEFA Europa League.

✔️ De laatste ploeg die twee Nederlandse clubs wist uit te schakelen in één toernooi was Valencia. In 2011-2012 schakelden de Spanjaarden PSV en AZ uit.

Vreugde bij de Ajacieden na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon: 4-1.
Vreugde bij de Ajacieden na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon: 4-1.

✔️ Ajax bereikt voor het laatst een Europese finale in 1995-1996. De Ajacieden verloren in de UEFA Champions League van de Italiaanse grootmacht Juventus.

✔️ Het team van Peter Bosz telt dit Europese seizoen al 10 verschillende doelpuntenmakers. Het clubrecord is 11.

✔️ Davy Klaassen heeft nog één goal nodig om Marco van Basten te passeren op de Europese topscorerlijst. Van Basten staat op 12 goals, captain Klaassen volgt met 11 doelpunten.

✔️ Nadat Dick Advocaat in 2007-2008 met Zenit St. Petersburg de UEFA Cup won, kan Peter Bosz de eerstvolgende Nederlandse trainer worden die een Europe League-finale bereikt.

✔️ Kasper Dolberg heeft (inclusief kwalificatie) 6 Europese goals gemaakt voor Ajax. Alleen de oud-Ajacieden Patrick Kluivert (8) en Ton Blanker (7) maakten meer doelpunten voordat ze 20 werden.

Tekst: Ajax.nl/Jeremy Broer
Beeld: Ajax.nl / Louis van de Vuurst