Menu
Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur op tegen PEC Zwolle. In aanloop naar het treffen in het IJsseldelta Stadion zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over wedstrijden tussen PEC en Ajax op een rij.

* Ajax en PEC Zwolle troffen elkaar in de Eredivisie veertien keer eerder in Zwolle. Zeven ontmoetingen leverden een zege voor Ajax op. De Ajacieden verloren vier keer.

* Na veertien edities van PEC Zwolle - Ajax is het doelsaldo in het voordeel van Ajax: 18-27. Ajax is in de Eredivisie tien duels op rij (uit en thuis) ongeslagen tegen de Zwollenaren.

* Ajax boekte zijn grootste overwinning in een uitwedstrijd tegen Zwolle op 8 maart 2003: 0-5. Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic scoorden beiden twee keer.

* Frank de Boer maakte in een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle zijn officiële debuut in Ajax 1. De Boer was invaller, toen Ajax op 21 september 1988 met 4-1 onderuit ging tegen de Zwollenaren. Het is de laatste thuiszege van PEC op Ajax.

* Het bezoek aan Zwolle leverde Ajax afgelopen seizoen slechts een gelijkspel op: 1-1. Davy Klaassen tekende op 9 februari 2014 voor de enige Ajax-treffer.

* Eerder dit seizoen werd het Eredivisie-duel Ajax - PEC Zwolle gespeeld in de ArenA: 0-0. De Zwollenaren openden het seizoen met een overwinning op Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal: 1-0.

* In de huidige Ajax-selectie hebben Niklas Moisander en Diederik Boer een Zwols verleden. Niklas Moisander verdedigde in 2006 – 2007 en 2007 – 2008 de clubeer van FC Zwolle. Boer was tussen 2001 en 2014 doelman in Zwolle.

Diederik Boer was tot en met het begin van dit seizoen keeper van PEC Zwolle. Na de bekerwinst op Ajax (afgelopen seizoen) was Boer ook doelman van PEC in de door de Zwollenaren gewonnen strijd om de Johan Cruijff Schaal. Eind augustus 2014 verruilde de doelman Zwolle voor Amsterdam. Boer is sindsdien Ajacied. Diederik Boer was tot en met het begin van dit seizoen keeper van PEC Zwolle. Na de bekerwinst op Ajax (afgelopen seizoen) was Boer ook doelman van PEC in de door de Zwollenaren gewonnen strijd om de Johan Cruijff Schaal. Eind augustus 2014 verruilde de doelman Zwolle voor Amsterdam. Boer is sindsdien Ajacied.

* Ajax verloor afgelopen seizoen de bekerfinale van PEC Zwolle. PEC – Ajax leverde de Zwollenaren met de 5-1-zege de eerste hoofdprijs in de clubhistorie op.

* Jody Lukoki, Ben Rienstra en Warner Hahn zijn oud-Ajacieden in de selectie van PEC Zwolle. Lukoki speelde 35 officiële duels in Ajax 1 en scoorde daarin vijf keer. Sheraldo Becker is door Ajax aan PEC verhuurd.

* Verschillende spelers hebben zowel voor Ajax als PEC Zwolle gespeeld. Enkele voorbeelden: Derk Boerrigter, Johnny Rep, Jaap Stam, Henk Timmer en Piet Schrijvers.

* Ajax’ assistent-coach Hennie Spijkerman stond ooit als doelman en later als trainer op de loonlijst in Zwolle.

* In het verleden stonden twee trainers zowel aan het roer bij Ajax als PEC Zwolle: Co Adriaanse en Cor Brom. Hennie Spijkerman was hoofdtrainer in Zwolle en werd later assistent-trainer bij Ajax.

* PEC ontstond op 12 juni 1910 uit een fusie tussen EDN en PH. In 1971 werd Zwolle aan de clubnaam toegevoegd. De club noemde zich daarna ook PEC Zwolle’82 en FC Zwolle. Sinds juli 2012 is PEC Zwolle als clubnaam in ere hersteld.

* Ajax verloor in de Eredivisie nog nooit een duel op kunstgras. Vijftien duels leverden een zege op, terwijl het vijf keer tot een gelijkspel kwam. Ajax is de enige club met een ongeslagen status op kunstgras.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Pro Shots/Peter Lous