Menu
Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Ajax neemt het zondagmiddag vanaf 14:30 uur op tegen PEC Zwolle. In aanloop naar deze uitwedstrijd in de Eredivisie zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over wedstrijden tussen PEC en Ajax op een rij.

* Ajax en PEC Zwolle troffen elkaar in de Eredivisie dertien keer eerder in Zwolle. Zeven ontmoetingen leverden een zege voor Ajax op.

* Na dertien edities van PEC Zwolle - Ajax is het doelsaldo in het voordeel van Ajax: 17-26.

* Ajax boekte zijn grootste overwinning in een uitwedstrijd tegen Zwolle op 8 maart 2003: 0-5. Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic scoorden beiden twee keer.

* Frank de Boer maakte in een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle zijn officiële debuut in Ajax 1. De Boer was invaller, toen Ajax op 21 september 1988 met 4-1 onderuit ging tegen de Zwollenaren.

* Het bezoek aan Zwolle leverde Ajax afgelopen seizoen een 2-4-overwinning op. Toby Alderweireld, Viktor Fischer (2) en Siem de Jong verzorgden de Ajax-treffers.

Zlatan Ibrahimovic was een van Ajax' uitblinkers tijens FC Zwolle - Ajax op 8 maart 2003. Zlatan Ibrahimovic was een van Ajax' uitblinkers tijens FC Zwolle - Ajax op 8 maart 2003.

* Verschillende spelers hebben zowel voor Ajax als PEC Zwolle gespeeld. Enkele voorbeelden: Johnny Rep, Jaap Stam, Henk Timmer en Piet Schrijvers.

* Niklas Moisander verdedigde in 2006 – 2007 en 2007 – 2008 de clubeer van FC Zwolle. De Fin keerde afgelopen seizoen via AZ terug bij Ajax, de club waar hij zijn voetbalopleiding genoot.

* In het verleden stonden twee trainers zowel aan het roer bij Ajax als Zwolle: Co Adriaanse en Cor Brom. Hennie Spijkerman was hoofdtrainer in Zwolle en werd later assistent-trainer bij Ajax.

* Net als Ajax is ook PEC Zwolle nog altijd actief in het KNVB Bekertoernooi. De halve finale AZ – Ajax wordt op 27 maart gespeeld. De eerste finalist komt op 26 maart uit het treffen PEC Zwolle – NEC.

* PEC Zwolle promoveerde drie keer als kampioen van de Eerste Divisie direct naar de Eredivisie: 1978, 2002 en 2012. De (verloren) bekerfinale in 1977 is een ander hoogtepunt in de clubhistorie.

* PEC ontstond op 12 juni 1910 uit een fusie tussen EDN en PH. In 1971 werd Zwolle aan de clubnaam toegevoegd. De club noemde zich daarna ook PEC Zwolle’82 en FC Zwolle. Sinds juli 2012 is PEC Zwolle als clubnaam in ere hersteld.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports.