Menu
Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Ajax neemt het zondagmiddag vanaf 14:30 uur op tegen PEC Zwolle. In aanloop naar deze uitwedstrijd in Eredivisie zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over wedstrijden tussen PEC en Ajax op een rij.

* Ajax en PEC Zwolle hebben twaalf keer eerder tegen elkaar gespeeld in Zwolle. De helft van de ontmoetingen leverde een zege voor Ajax op.

* De laatste thuiszege van Zwolle op Ajax dateert uit 1988. In dat duel maakte Frank de Boer zijn officiële debuut in Ajax 1.

* De laatste keer dat Zwolle en Ajax elkaar in de Eredivisie troffen was in 2004. Ajax won destijds met 0-5 in Zwolle. In Amsterdam was Ajax met 1-0 te sterk voor Zwolle.

* Ajax wacht sinds 29 september op de vijfde competitiezege van het seizoen. Na de 1-0 overwinning op FC Twente eindigden alle opvolgende duels in een gelijkspel of een nederlaag.

* PEC Zwolle staat na elf duels op de voorlaatste plaats in de Eredivisie. De promovendus heeft met acht goals het minst gescoord van alle clubs.

Zlatan Ibrahimovic in duel met Robert-Jan Ravensburgen tijdens Zwolle - Ajax in 2003. Zlatan Ibrahimovic in duel met Robert-Jan Ravensburgen tijdens Zwolle - Ajax in 2003.

* Van de huidige Ajax-selectie hebben Niklas Moisander en Derk Boerrigter een verleden bij PEC Zwolle. Ook assistent-coach Hennie Spijkerman stond vroeger op de loonlijst in Zwolle.

* Na twaalf edities van PEC Zwolle - Ajax is het doelsaldo in het voordeel van Ajax: 15-22.

* PEC Zwolle wacht nog op de eerste thuiszege dit seizoen. De afgelopen vijf duels gingen allemaal verloren. PEC kwam daarin slechts twee keer tot scoren.

* Buiten Amsterdam haalde Ajax dit seizoen zeven punten uit vijf wedstrijden. De uitduels leverden Ajax één zege en vier keer een gelijkspel op.

* Diederik Boer keept tegen Ajax zijn 250ste duel voor Zwolle. Zijn eerste officiële optreden onder de lat op 8 maart 2003 was ook tegen Ajax.

* Verschillende spelers hebben zowel voor Ajax als PEC Zwolle gespeeld. Enkele voorbeelden: Johnny Rep, Jaap Stam, Guido Pen en Michel van Oostrum.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst