Menu
Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur op tegen PEC Zwolle. In aanloop naar het treffen in het Mac3Park Stadion zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over wedstrijden tussen PEC Zwolle en Ajax op een rij.

* Ajax en PEC Zwolle troffen elkaar in de Eredivisie zestien keer eerder in Zwolle. Acht ontmoetingen leverden een zege voor Ajax op. De Ajacieden verloren vier keer in Zwolle.

* Na zestien edities van PEC Zwolle - Ajax is het doelsaldo in het voordeel van Ajax: 19-30. Ajax is in de Eredivisie dertien duels op rij (uit en thuis) ongeslagen tegen de Zwollenaren.

* Afgelopen seizoen leverde de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle Ajax een 0-2-overwinning op. Op 29 november 2015 scoorden Amin Younes en Thulani Serero in de Hanzestad.

* PEC Zwolle won 4 van zijn 33 Eredivisie-ontmoetingen met Ajax. Alle 4 overwinningen op Ajax werden in eigen huis behaald en vonden in slechts 2 kalenderjaren plaats (2 in 1980 en 2 in 1988).

* Op 21 september 1988 ging Ajax in de Eredivisie voor het laatst onderuit in Zwolle: 4-1. Arnold Mühren maakte het enige Ajax-doelpunt in de officiële debuutwedstrijd van Ajacied Frank de Boer.

* Ajax boekte zijn grootste overwinning in een uitwedstrijd tegen Zwolle op 8 maart 2003: 0-5. Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic scoorden beiden twee keer.

Eerder dit seizoen versloeg Ajax PEC in de Amsterdam ArenA met 5-1. Davinson Sánchez (foto) en Kasper Dolberg scoorden ieder twee keer. Bertrand Traoré droeg een treffer bij aan de Ajax-zege.
Eerder dit seizoen versloeg Ajax PEC in de Amsterdam ArenA met 5-1. Davinson Sánchez (foto) en Kasper Dolberg scoorden ieder twee keer. Bertrand Traoré droeg een treffer bij aan de Ajax-zege.

* Ajax won in de afgelopen 4 seizoenen de eerste Eredivisie-wedstrijd van het nieuwe jaar. De laatste keer dat de ploeg puntenverlies leed, was in 2012 toen de club met een 1-1 bij AZ aan het nieuwe jaar begon.

* Ajax heeft bij de start van de tweede seizoenshelft vijf punten achterstand op koploper Feyenoord. In slechts 1 van de laatste 4 Eredivisie-seizoenen waarin Ajax kampioen werd, stond de club ook in de winterstop bovenaan (2013-2014).

* Nick Viergever was geschorst voor Ajax’ laatste competitieduel. De verdediger is weer inzetbaar.

* In de huidige Ajax-selectie heeft Diederik Boer een Zwols verleden. De doelman was tussen 1998 en 2014 doelman in Zwolle.

* Ajax’ assistent-coach Hennie Spijkerman stond ooit als doelman en later als trainer op de loonlijst in Zwolle.

* Django Warmerdam en Queensy Menig zijn dit seizoen door Ajax verhuurd aan PEC Zwolle. Mickey van der Hart en Philippe Sandler zijn oud-Ajacieden in de selectie van PEC-trainer Ron Jans.

* Verschillende spelers hebben zowel voor Ajax als PEC Zwolle gespeeld. Enkele voorbeelden: Derk Boerrigter, Niklas Moisander, Johnny Rep, Jaap Stam, Henk Timmer en Piet Schrijvers.

* In het verleden stonden twee trainers zowel aan het roer bij Ajax als PEC Zwolle: Co Adriaanse en Cor Brom. Hennie Spijkerman was hoofdtrainer in Zwolle en werd later assistent-trainer bij Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst