Menu
Feiten & Weetjes PSV - Ajax

Feiten & Weetjes PSV - Ajax

Ajax neemt het zondag in het Philips Stadion op tegen PSV. In aanloop naar de competitiekraker (aanvang 16:30 uur) zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* De eerste editie van PSV – Ajax in de Eredivisie werd 9 december 1956 gespeeld. Ajax verliet Eindhoven die dag met een 2-3-zege.

* Van de 56 gespeelde edities van PSV – Ajax wonnen de Amsterdammers er dertien. Vijftien ontmoetingen eindigden onbeslist, 28 keer won PSV.

* In het verleden droegen veel spelers het shirt van zowel Ajax als PSV. Bekende voorbeelden zijn: André Ooijer, Arie Haan, Stanley Menzo, Frank Arnesen, Ronald Koeman en Jaap Stam.

* Ajax en PSV ontmoetten elkaar eerder dit seizoen in de ArenA. Op 1 december 2012 won Ajax het competitieduel met 3-1. Siem de Jong, Danny Hoesen en Viktor Fischer maakten de Ajax-goals.

* Ajax sloot de laatste twee competitie-ontmoetingen met PSV winnend af.

Klaas Jan Huntelaar (hier in duel met PSV's huidige assistent-trainer Phillip Cocu) leverde met twee treffers een grote bijdrage aan Ajax',voorlopig, laatste uitzege bij PSV op 18 maart 2007. Klaas Jan Huntelaar (hier in duel met PSV's huidige assistent-trainer Phillip Cocu) leverde met twee treffers een grote bijdrage aan Ajax',voorlopig, laatste uitzege bij PSV op 18 maart 2007.

* Ajax en PSV openden het huidige seizoen met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Het duel tussen de bekerwinnaar en landskampioen leverde de Brabanders een 4-2-overwinning op.

* Afgelopen seizoen bleef PSV – Ajax zonder winnaar: 2-2. De Ajacieden kwamen tweemaal op achterstand. Kolbeinn Sigthórsson en Dmitri Bulykin maakten telkens weer gelijk.

* PSV speelde sinds de 2-2 tegen Ajax (18 september 2011) niet meer gelijk in een thuisduel. De Eindhovenaren wonnen óf verloren hun laatste 28 thuisduels.

* Net als bij de laatste editie van PSV – Ajax (afgelopen seizoen), het laatste treffen om de Johan Cruijff Schaal en tijdens Ajax – PSV is ook zondag Björn Kuipers de scheidsrechter van dienst.

* Ajax’ laatste overwinning in het Philips Stadion stamt uit het seizoen 2006 – 2007. Op Ajax’ 107de verjaardag (18 maart 2007) werd het 1-5. Ryan Babel was er in 2007 ook al bij.

* De tot nu toe laatste Amsterdamse zege komt in de buurt van Ajax’ recordoverwinning. Op 19 januari 1958 leverde het Brabantse bezoek een 0-5-overwinning op.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven), Louis van de Vuurst