Menu
Feiten & Weetjes PSV - Ajax

Feiten & Weetjes PSV - Ajax

Ajax neemt het zondag in Eindhoven op tegen PSV. In aanloop naar dit competitieduel zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij. De wedstrijd begint om 16:45 uur in het Philips Stadion.

* De eerste editie van PSV – Ajax in Eredivisie-verband dateert van 9 december 1956. Ajax won de uitwedstrijd met 2-3.

* Ajax boekte op 19 januari 1958 zijn grootste overwinning op PSV. De 0-5 van die dag telt nog altijd als Ajax’ recordzege in de lichtstad. Piet van der Kuil en Wim Bleyenberg scoorden allebei twee keer.

* PSV – Ajax wordt zondag voor de 59ste keer gespeeld in de Eredivisie. De Brabanders wonnen 29 keer voor eigen publiek. Ajax verliet de lichtstad 14 keer met een overwinning.

* Ajax speelt zijn 1000ste uitwedstrijd in de Eredivisie (inclusief play-offs). De Amsterdammers wonnen tot nu toe 535 keer.

* Ajax verloor in de historie twee keer met 6-2 van PSV. De Eindhovense recordoverwinningen stammen uit de seizoenen 1975-1976 en 2008-2009.

* Florian Jozefzoon en Steven Bergwijn hebben als selectiespeler van PSV een verleden als Ajacied. Jozefzoon speelde 5 officiële duels als Ajacied en maakte daarin één doelpunt.

Derk Boerrigter was in het seizoen 2012-2013 de matchwinnaar met zijn winnende 2-3. PSV-keeper Boy Waterman kon de schuiver niet pareren. Derk Boerrigter was in het seizoen 2012-2013 de matchwinnaar met zijn winnende 2-3. PSV-keeper Boy Waterman kon de schuiver niet pareren.

* In het verleden kwamen meerdere spelers in hun carrière uit voor zowel Ajax als PSV. Bekende voorbeelden zijn: André Ooijer, Piet van der Kuil, Ruud Geels, Patrick Kluivert en Wim Jonk.

* Twee seizoenen geleden wist Ajax voor het laatst te winnen in Eindhoven. Kolbeinn Sigthórsson, Christian Eriksen en Derk Boerrigter waren de doelpuntenmakers in de 2-3-overwinning voor Ajax.

* Ajax bereikte donderdag de achtste finales van de Europa League met een 3-0-uitoverwinning op Legia Warschau. PSV verloor dezelfde avond van Zenit St. Petersburg (3-0) en is Europees uitgeschakeld.

* PSV heeft dit seizoen in eigen huis nog niet verloren in competitieverband. De Eindhovenaren wisten alle twaalf thuisduels om te zetten in een overwinning.

* Daley Sinkgraven was eerder dit seizoen namens sc Heerenveen beslissend tegen PSV. De middenvelder tekende in het Abe Lenstra Stadion voor het winnende doelpunt tegen de Eindhovenaren: 1-0.

* Trainers Frank de Boer en Phillip Cocu stonden als speler vijftien keer tegenover elkaar in de Eredivisie. De Boer won zes keer, Cocu vier keer en vijf wedstrijden eindigden onbeslist.

* Danny Makkelie is de scheidsrechter bij PSV – Ajax van aanstaande zondag. Hij floot Ajax veertien keer eerder en dit wordt zijn eerste topper tussen Ajax en PSV.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Louis van de Vuurst