Menu
Feiten & Weetjes PSV - Ajax

Feiten & Weetjes PSV - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 16:30 uur in Eindhoven op tegen PSV. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* De eerste editie van PSV – Ajax in Eredivisieverband dateert van 9 december 1956. Ajax won de uitwedstrijd met 2-3.

* Afgelopen seizoen lukte het de Ajacieden ook om te winnen in Eindhoven. Na Ajax-goals van Kolbeinn Sigthórsson en Christian Eriksen tekende Derk Boerrigter voor de winnende 2-3.

* PSV – Ajax wordt zondag voor de 58ste keer gespeeld in de Eredivisie. De Brabanders wonnen 28 keer voor eigen publiek. Ajax verliet de lichtstad 14 keer met een overwinning.

* In het verleden kwamen meerdere spelers in hun carriere uit voor zowel Ajax als PSV. Bekende voorbeelden zijn: André Ooijer, Piet van der Kuil, Ruud Geels, Patrick Kluivert en Wim Jonk.

* Zowel Ajax als PSV beleefde sportief gezien een slechte week. In de UEFA Champions League verloor Ajax met 4-0 van FC Barcelona. PSV verloor in de Europa League van Ludogorets: 0-2.

Ajax-aanvoerder Jaap Stam had in het seizoen 2006-2007 een mooi aandeel in Ajax' zege (1-5) op zijn oude club. Zondag zit Stam als assistent-trainer van Frank de Boer in de Amsterdamse dug-out van het Philips Stadion. Ajax-aanvoerder Jaap Stam had in het seizoen 2006-2007 een mooi aandeel in Ajax' zege (1-5) op zijn oude club. Zondag zit Stam als assistent-trainer van Frank de Boer in de Amsterdamse dug-out van het Philips Stadion.

* PSV slaagde er in zijn drie laatste thuiswedstrijden niet in om Ajax te verslaan. De laatste Amsterdamse nederlaag (4-3) in Eindhoven komt uit het seizoen 2009-2010.

* Over alle uit- en thuiswedstrijden gezien zijn de PSV’ers al zeven wedstrijden op rij zonder zege tegen Ajax.

* Ajax boekte op 19 januari 1958 zijn grootste overwinning op PSV. De 0-5 van die dag telt nog altijd als Ajax’ recordzege in de lichtstad. Piet van der Kuil en Wim Bleyenberg scoorden allebei twee keer.

* Ajax verloor in de historie twee keer met 6-2 van PSV. De Eindhovense recordoverwinningen stammen uit de seizoenen 1975-1976 en 2008-2009.

* Ajax kon zijn laatste drie uitwedstrijden niet omzetten in een overwinning. De laatste uitzege in de Eredivisie was FC Groningen – Ajax (0-2), de afsluitende wedstrijd van 2012-2013.

* Ajax slaagde erin om in de laatste 11 uitwedstrijden in de Eredivisie telkens minimaal een keer te scoren. Met de thuisduels meegerekend beslaat die reeks liefst 22 competitieduels.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst