Menu
Feiten & Weetjes PSV - Ajax

Feiten & Weetjes PSV - Ajax

Landskampioen Ajax en bekerwinnaar PSV openen deze zondag het voetbalseizoen 2012-2013. In de uitverkochte Amsterdam ArenA staat de Johan Cruijff Schaal op het spel. In aanloop naar de zeventiende editie van de strijd om de JCS zet Ajax.nl een elftal feiten & weetjes over de Johan Cruijff Schaal op een rij.

* Ajax en PSV strijden allebei voor de veertiende keer om de Nederlandse Supercup. De regerend landskampioen stapte zeven keer als winnaar van het veld. PSV heeft acht keer gewonnen.

* Als Ajax de Johan Cruijff Schaal wint, zal aanvoerder Siem de Jong de schaal ontvangen uit handen van Mister Ajax Sjaak Swart.

*Gele kaarten hebben geen consequenties voor de competitie. Als een speler tijdens PSV - Ajax twee keer geel (en dus rood) krijgt, heeft dit ook geen gevolgen. Dit is alleen bij een directe rode kaart het geval.

* PSV is volgens de reglementen van de KNVB de thuisspelende ploeg. Bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft de bekerwinnaar altijd het thuisvoordeel.

Wie mag de schaal zondag houden? Frank de Boer of Dick Advocaat? Wie mag de schaal zondag houden? Frank de Boer of Dick Advocaat?

* De statistieken spreken in het voordeel van Ajax. Tijdens de afgelopen 22 edities van de strijd om de Supercup/Johan Cruijff Schaal is de stand landskampioen-bekerwinnaar: 13-9.

* Ajax en PSV stonden in het verleden zes keer eerder tegenover elkaar in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Ajax was vier keer de sterkste, PSV nam de schaal twee keer mee naar Eindhoven.

* Christian Eriksen en Gregory van der Wiel zijn er zondag niet bij tegen PSV. Frank de Boer zal pas later een beroep doen op de later ingestroomde EK-gangers.

* Bij winst op PSV verovert Frank de Boer zondag zijn derde prijs als trainer. Na de landskampioenschappen in 2011 en 2012 kan hij zondag zijn eerste Johan Cruijff Schaal als coach winnen.

* Als speler heeft Frank de Boer drie Nederlandse Supercups op zijn naam staan. De edities van 1993, 1994 en 1995 staan op het cv van De Boer.

* De wedstrijd tussen Ajax en PSV is het 23ste duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Sinds 1996 is de Amsterdam ArenA het vaste stadion voor de Johan Cruijff Schaal. Voor die tijd was het Olympisch Stadion jarenlang het decor.

* Johan Cruijff heeft sinds 1996 zijn naam verbonden aan de traditionele opener van het seizoen. Voor die tijd ging de prijs door het leven als ‘supercup’ en PTT Telecom-schaal.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst