Menu
Feiten & Weetjes Roda JC - Ajax

Feiten & Weetjes Roda JC - Ajax

Ajax neemt het zondagmiddag vanaf 12:30 uur op tegen Roda JC. In aanloop naar deze uitwedstrijd in de Eredivisie zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes op een rij over duels tussen Roda JC en Ajax.

* Roda JC en Ajax troffen elkaar 40 keer eerder in competitieverband in Kerkrade. Ajax won zestien keer, Roda boekte acht zeges. Roda JC - Ajax eindigde zestien keer in een gelijkspel.

* Na 40 edities van Roda JC - Ajax staat het doelsaldo op 46 doelpunten voor Roda en 58 goals voor Ajax.

* Vorig seizoen eindigde Roda JC - Ajax in een 1-2-zege voor Ajax. Christian Eriksen en Lasse Schöne waren de doelpuntenmakers in Kerkrade. Het duo poetste in de slotfase een 1-0-achterstand weg.

* Roda JC wacht sinds 10 februari 2008 al 5 thuisduels op een overwinning op Ajax. Het werd toen 2-1 door doelpunten van Lamah en Hadouir namens Roda JC en Klaas-Jan Huntelaar namens Ajax.

* In de huidige Roda-selectie hebben Mitchell Donald en Roly Bonevacia een verleden bij Ajax.

* In het verleden speelden meer spelers voor zowel Ajax als Roda JC. Bekende voorbeelden zijn: Gerald Sibon, Fons Groenendijk, Sten Ziegler, Danny Hesp, André Ooijer en Tijjani Babangida.

Ajax opende de competitie dit seizoen met een thuiswedstrijd tegen Roda JC. Siem de Jong mist het uitduel van vandaag tegen de Limburgers wegens een hamstringkwetsuur. Ajax opende de competitie dit seizoen met een thuiswedstrijd tegen Roda JC. Siem de Jong mist het uitduel van vandaag tegen de Limburgers wegens een hamstringkwetsuur.

* Roda JC nam afgelopen week afscheid van hoofdtrainer Ruud Brood. De tijdelijke vervangers Rick Plum en Regillio Vrede verrasten midweeks direct met een bekerzege op Vitesse.

* Regerend landskampioen Ajax opende het huidige seizoen in de Eredivisie met een thuiszege op Roda JC. Op 2 augustus 2013 werd het 3-0 na goals van Van Rhijn, Fischer en De Jong.

* Ajax is al kampioen van het kalenderjaar 2013. De Amsterdammers verzamelden dit jaar 73 punten uit 33 Eredivisieduels, Vitesse volgt met 65. Ajax is voor de 4e keer op rij kampioen van het kalenderjaar.

* Ajax gaat de laatste speelronde van 2013 in met twee punten achterstand op koploper Vitesse. In de afgelopen 3 seizoenen werd Ajax uiteindelijk kampioen zonder na de eerste competitiehelft bovenaan te staan.

* In de clubnaam van Roda JC zitten nogal wat fusies verweven. Roda JC ontstond in 1962 uit een fusie van Roda Sport (fusie 'Kerkrade' en 'Bleijerheide') en Rapid JC (fusie 'Rapid '54' en 'Juliana').

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst