Menu
Feiten & Weetjes Roda JC - Ajax

Feiten & Weetjes Roda JC - Ajax

Ajax speelt zondag vanaf 12:30 uur de uitwedstrijd tegen Roda JC. In aanloop naar het treffen in Kerkrade zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Roda JC en Ajax troffen elkaar 42 keer eerder in competitieverband in Kerkrade. Ajax won zeventien keer, Roda boekte acht zeges. Roda JC - Ajax eindigde zeventien keer in een gelijkspel.

* Afgelopen seizoen leverde Roda JC – Ajax een 2-2-eindstand op. Op 31 januari 2016 verspeelde Ajax een 0-2-voorsprong. Arek Milik en Anwar El Ghazi scoorden in het Parkstad Limburg Stadion.

* Roda JC wacht sinds 10 februari 2008 op een overwinning op Ajax. Het werd toen 2-1 door doelpunten van Lamah en Hadouir namens Roda JC en Klaas Jan Huntelaar namens Ajax.

* In thuisduels wist Roda JC de laatste zeven edities niet te winnen van Ajax. Op basis van alle uit- en thuiswedstrijden in alle competities zijn de Limburgers 16 duels verstoken van een overwinning.

* Ajax kan voor het eerst sinds 2007 zijn eerste 4 Eredivisie-duels van een kalenderjaar winnen. Ajax verloor slechts 1 van zijn laatste 18 uitduels in de Eredivisie (op 11 december bij FC Twente: 1-0).

Eerder dit seizoen bleef Ajax’ thuiswedstrijd tegen Roda JC onbeslist: 2-2. In de ArenA maakte Kasper Dolberg op 13 augustus 2016 beide Ajax-goals. Op de foto wordt de Deen geknuffeld door zijn captain Davy Klaassen.
Eerder dit seizoen bleef Ajax’ thuiswedstrijd tegen Roda JC onbeslist: 2-2. In de ArenA maakte Kasper Dolberg op 13 augustus 2016 beide Ajax-goals. Op de foto wordt de Deen geknuffeld door zijn captain Davy Klaassen.

* Roda kan voor het eerst sinds het seizoen 2001-2002 in beide competitieduels ongeslagen blijven tegen Ajax. In dat seizoen werd het twee keer 1-1, waarbij huidig Roda-trainer Yannis Anastasiou in het thuisduel van Roda met Ajax een penalty voor de Limburgers benutte.

* Yannis Anastasiou is dit seizoen de trainer van Roda JC. De Griek kwam tussen 2004 en 2006 tot 38 officiële duels als Ajacied. Voor de Amsterdammers maakte hij 10 goals.

* Anastasiou was bij Ajax ook werkzaam als coach. In 2011 was hij assistent-trainer bij Jong Ajax en in 2011-2012 trainer van de B2.

* Anastasiou scoorde drie keer voor Ajax tegen Roda en drie keer voor Roda tegen Ajax in de Eredivisie. Alleen Tijjani Babangida en Martin van Geel scoorden ook voor zowel Ajax tegen Roda als Roda tegen Ajax.

* Jairo Riedewald was bij zijn officiële debuut als Ajacied de matchwinnaar tegen Roda JC. De verdediger scoorde op 22 december 2013 twee keer in Kerkrade: 1-2.

* In het verleden speelden meer spelers voor zowel Ajax als Roda JC. Bekende voorbeelden zijn: Mitchell Donald, Gerald Sibon, Fons Groenendijk, Danny Hesp, André Ooijer en Tijjani Babangida.

* In de clubnaam van Roda JC zitten nogal wat fusies verweven. Roda JC ontstond in 1962 uit een fusie van Roda Sport (fusie 'Kerkrade' en 'Bleijerheide') en Rapid JC (fusie 'Rapid '54' en 'Juliana').

* Roda JC is dit seizoen de minst productieve ploeg in de Eredivisie. Trainer Anastasiou zag zijn elftal pas twaalf keer scoren.

* Hakim Ziyech staat ‘op scherp’. Bij een gele kaart is de Marokkaanse Ajacied direct een duel geschorst.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst