Menu
Feiten & Weetjes Sparta - Ajax

Feiten & Weetjes Sparta - Ajax

Ajax opent zondag de competitie met een uitwedstrijd tegen Sparta. Het duel op het Kasteel begint om 14:30 uur. In aanloop naar Sparta- Ajax zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de wedstrijd op een rijtje.

* Sparta – Ajax werd in competitieverband 51 keer eerder gespeeld. Het vaakst gingen de Ajacieden met de winst aan de haal: 21 keer. Achttien edities werden gewonnen door Sparta en twaalf keer werden de punten gedeeld.

* Aan het laatste bezoek aan het Kasteel bewaart Ajax goede herinneringen. Op 7 maart 2010 werd er met 0-3 gewonnen. Siem de Jong, Gregory van der Wiel en Dennis Rommedahl waren doeltreffend. Nick Viergever speelde mee bij Sparta.

* Sparta won in 2009 voor het laatst thuis van Ajax. Na de 4-0-nederlaag stapte toenmalig trainer Marco van Basten op.

* Ajax is nog één treffer verwijderd van zijn 5.100e goal in de Eredivisie. Sparta staat op de drempel van zijn 1600e doelpunt voor eigen publiek.

* Sparta werd vorig seizoen overtuigend kampioen van de Jupiler League. Het kampioensduel was op het Kasteel tegen Jong Ajax. Ondanks een schitterende goal van Daley Sinkgraven zegevierden de Spartanen met 3-1.

* Michel Breuer en Lasse Schöne waren in de voetbaljaargang 2005/2006 ploeggenoten bij sc Heerenveen. Schöne kwam dat seizoen overigens niet in actie.

* Nick Viergever brak door bij Sparta en speelde dertig duels in de Eredivisie. Ploeggenoot Anwar El Ghazi en de huidige Spartanen Zakaria El Azzouzi (gehuurd van Ajax) en David Mendes da Silva waren ook voor beide clubs actief.

* De technische staf van Sparta is Amsterdams georiënteerd. Assistent-trainers Michael Reiziger en Ole Tobiasen speelden voor Ajax en hoofdcoach Alex Pastoor is geboren in de hoofdstad.

* Sparta won in 1987 voor het laatst zijn openingswedstrijd in de Eredivisie, tegen FC Utrecht. Ajax is zeven keer op rij ongeslagen in de seizoenouverture. In 2008 werd bij het debuut van Marco van Basten verloren van Willem II: 2-1.

* Alex Pastoor heeft als trainer een positieve balans tegen Peter Bosz. Van de in totaal zes ontmoetingen won Pastoor er vier en Bosz twee.

* Ajax is al achttien duels ongeslagen in de Eredivisie: dertien zeges, vijf remises. De laatste competitienederlaag dateert van half december toen bij FC Utrecht met 1-0 werd verloren.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst