Menu
Feiten & Weetjes Steaua - Ajax

Feiten & Weetjes Steaua - Ajax

Ajax neemt het donderdag in de zestiende finales van de UEFA Europa League op tegen Steaua Boekarest. Ajax koestert in Roemenië een 2-0-voorsprong uit de heenwedstrijd. In aanloop naar Steaua - Ajax zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax’ tegenstander op een rij.

* Steaua Boekarest won dit seizoen de eerste drie thuisduels (play-offs en groepsfase) in de UEFA Europa League. Alleen de laatste ontmoeting met VfB Stuttgart ging met 1-5 verloren.

* Steaua Boekarest heeft twaalf keer tegen een Nederlandse club gespeeld. De meest recente ontmoeting is van vorig seizoen toen Steaua in de eerste knock-outronde werd uitgeschakeld door FC Twente.

* Steaua slaagde er in de historie slechts één keer in om op Nederlandse bodem te winnen. In het seizoen 2005-2006 waren ze met 1-3 te sterk voor sc Heerenveen.

* George Ogararu heeft zowel voor Ajax als Steaua Boekarest gespeeld. De Roemeense verdediger kwam in 2006 van Steaua naar Ajax.

* Steaua verloor de afgelopen seizoenen zes wedstrijden in deze ronde (zestiende finales). Nederlandse ploegen blijken daarin een ware plaaggeest voor de Roemenen. FC Utrecht, FC Twente en Ajax waren vier van de zes keer de tegenstander.

George Ogararu heeft zowel voor Ajax als Steaua Boekarest gespeeld. George Ogararu heeft zowel voor Ajax als Steaua Boekarest gespeeld.

* Ajax of Steaua Boekarest neemt het in de achtste finales op tegen de winnaar van Chelsea - Sparta Praag. Chelsea won de heenwedstrijd in Tsjechië met 1-0. Als Ajax doorgaat, speelt op donderdag 7 maart een thuiswedstrijd. De return is op 14 maart.

* Onder leiding van trainer Laurentiu Regencampf gaat Steaua Boekarest met liefst punten voorsprong op nummer 2 Astra Ploiesti aan kop in de Roemeense competitie.

* Steaua slaagde er in het seizoen 2005-2006 voor het laatst in om bij de laatste zestien in de UEFA Cup, de voorloper van de UEFA Europa League, te komen. Het Europese avontuur van de Roemenen eindigde destijds in de halve finales tegen Middlesbrough.

* Zowel Ajax als Steaua zijn recordhouder kampioenschappen in eigen land. Op de erelijst van Steaua staan 24 landstitels genoteerd.

* Steaua Boekarest versleet de afgelopen jaren bijzonder veel trainers. De laatste vijf jaar stonden er maar liefst elf verschillende hoofdcoaches voor de Steaua-selectie.

* De returnwedstrijd tussen Ajax en Steaua Boekarest wordt vanavond in de schitterende National ArenA in de Roemeense hoofdstad gespeeld. Ricardo van Rhijn speelde daar vorig jaar al eens met het Nederlands elftal.

* George Ogararu, Stefan Kovacs (beiden ex-Ajax), Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu en Walter Zenga zijn enkele bekende namen uit de clubgeschiedenis van Steaua Boekarest.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst