Menu
Feiten & Weetjes Vitesse - Ajax

Feiten & Weetjes Vitesse - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur in de Gelredome op tegen Vitesse. In aanloop naar het competitietreffen zetten we een elftal Feiten & Weetjes over eerdere edities van Vitesse - Ajax op een rij.

* Ajax speelt voor de 30e keer een uitwedstrijd tegen Vitesse in Arnhem. De Ajacieden wonnen 12 van de tot nu toe 29 voorgaande edities van Vitesse - Ajax. Ajax verloor 9 keer.

* Afgelopen seizoen eindigde de uitwedstrijd tegen Vitesse in 1-1. Kolbeinn Sigthórsson tekende voor de gelijkmaker. Ajax verloor op 27 januari 2013 voor het laatst in de Gelredome: 3-2.

* Eerder dit seizoen won Ajax met 4-1 in competitieverband van Vitesse. In het bekertoernooi wonnen de Gelderlanders met 0-4 in de ArenA.

* Ajax is 15 duels op rij ongeslagen in de Eredivisie. De Ajacieden zijn 6 uitduels ongeslagen in de competitie. Vitesse won slechts 1 van zijn 10 laatste wedstrijden in de Eredivisie.

* Vitesse verloor zijn laatste twee competitieduels van PSV (0-1) en sc Heerenveen (4-1). De Arnhemmers verloren midweeks in het KNVB Bekertoernooi met 4-0 van FC Groningen.

* Ajax is dit seizoen de meest efficiënte ploeg in de Eredivisie, met 43 doelpunten (exclusief eigen doelpunten) uit 257 schoten (18%). PSV volgt met een scoringspercentage van 16%.

Marko Pantelic was in het seizoen 2009-2010 een drijvende kracht achter Ajax' recordoverwinning op Vitesse. Marko Pantelic was in het seizoen 2009-2010 een drijvende kracht achter Ajax' recordoverwinning op Vitesse.

* Vitesse – Ajax werd in de Eredivisie voor het eerst gespeeld op 12 december 1971. De allereerste ontmoeting in competitieverband ooit in Arnhem leverde Ajax een 1-3-overwinning op.

* Ajax’ recordoverwinning bij Vitesse stamt uit het seizoen 2009-2010. Op 29 november 2009 werd het 1-5. Marko Pantelic was met zijn drie doelpunten Ajax’ topscorer.

* Vitessenaar Jan-Arie van der Heijden begon zijn profcarrière bij Ajax en speelde 2 Eredivisiewedstrijden in 2007 - 2008. Marko Vejinovic droeg als jeugdspeler het Ajax-shirt.

* In het verleden verdedigden meerdere spelers de eer van beide clubs. Bekende voorbeelden zijn: John van den Brom, Gert Bals, Nikos Machlas, Michel Kreek, Tijjani Babangida en Theo Janssen.

* Frank de Boer staat vlak voor een mooi jubileum. Vitesse – Ajax is zijn 199e wedstrijd als trainer van Ajax. Ajax – AZ kan donderdag zijn 200ste wedstrijd zijn.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.