Menu
Feiten & Weetjes Vitesse - Ajax

Feiten & Weetjes Vitesse - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 12:30 uur in de Gelredome op tegen Vitesse. In aanloop naar het tweede competitietreffen van 2013 zetten we een elftal Feiten & Weetjes over eerdere edities van Vitesse - Ajax op een rij.

* Vitesse - Ajax wordt zondag voor de 28e keer gespeeld in de Eredivisie.

* Ajax won twaalf keer in Arnhem. Tegenover zeven onbeslist gebleven duels staan acht overwinning van Vitesse.

* De allereerste ontmoeting in competitieverband ooit won Ajax in Arnhem op 12 december 1971 met 1-3.

* Afgelopen seizoen won Ajax met 1-3 in de Gelredome van Vitesse. Dmitry Bulykin, André Ooijer en Jan Vertonghen bekroonden hun laatste optreden als Ajacied die middag met een doelpunt.

* Eerder dit seizoen won Vitesse met 0-2 op bezoek bij Ajax. Wilfried Bony nam in de Amsterdam ArenA beide Gelderse treffers voor zijn rekening.

Ajax besloot het afgelopen (kampioens)seizoen met een 1-3 overwinning bij Vitesse. Jan Vertonghen behoorde tot de scorende Ajacieden. De captain vierde zijn feestje ook met de meegereisde Ajax-fans. Ajax besloot het afgelopen (kampioens)seizoen met een 1-3 overwinning bij Vitesse. Jan Vertonghen behoorde tot de scorende Ajacieden. De captain vierde zijn feestje ook met de meegereisde Ajax-fans.

* De laatste keer dat Vitesse thuis won van Ajax dateert uit het seizoen 2008 – 2009. Het werd toen 4-1.

* Ajax maakte in de laatste twaalf competitieduels bij Vitesse telkens minimaal een doelpunt.

* Vitesse is al vier wedstrijden op rij ongeslagen in thuisduels in de Eredivisie. Ajax is al vijftien uitwedstrijden op rij ongeslagen in de competitie.

* Wilfried Bony is de clubtopscorer van de Vitessenaren. De Ivoriaan sloeg voor de winterstop zestien keer toe. Bony ontbreekt tegen Ajax vanwege zijn deelname aan de Afrika Cup. Hetzelfde geldt voor het bekerduel Vitesse - Ajax, dat donderdag in Emmen wordt gespeeld.

* Jan-Arie van der Heijden en Theo Janssen hebben als Vitessenaren een verleden bij Ajax. Nadat hij het huidige seizoen startte als Ajacied keerde Janssen begin dit voetbaljaar terug bij zijn oude club. Van der Heijden is sinds 2011 Vitessenaar.

* In het verleden verdedigden meerdere spelers de eer van beide clubs. Enkele bekende voorbeelden zijn: John van den Brom, Dick Schoenaker, Co Prins, Gert Bals, Jan van Halst, Martijn Reuser, Michel Kreek en Tijjani Babangida.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst